"Tempot är fruktansvärt högt

Lite från sidan har Niclas Eliasson fortfarande koll på sina gamla klubbar. "Vore kul om IFK får visa upp sig i Europa", säger Bristols ytter.

20 juni 2019 11:27

Sommar, sol och semester. Niclas Eliasson trivs med att se sina gamla kompisar och tidigare lag mötas på idylliska Stafsinge IP.

– Jag kan jubla lite när båda lagen gör mål, säger Championship-spelaren och ler samtidigt som Falkenberg och IFK Norrköping tar sig an varandra i en tre-rondersmatchen i Halland.

Att vara hemma i Falkenberg och Sverige har sina fördelar.

Barndomskompisar, fotbollsfantaster och media rycker och drar i hemmasonen.

Selfies med IFK-ambassadören Calle Ågren.

Avspänt fotbollsmingel med alla tidigare med- och motspelare.

– Det har varit en lång tuff säsong. Det är skönt att slappna av hemma, prata svenska med släkt och vänner och mammas mat är alltid god, säger englandsproffset.

Trots Brexit – Niclas har inte bara koll på IFK från sidan. När hans tidigare klubb kom ner på minilägret i veckan, passade han på att träna med "Peking" och gymma med hjälp av Marcus Falk-Olander.

En vecka återstår av sommarledigheten, sedan börjar jobbvardagen han trivs med, i staden som ligger på ett behagligt avstånd från London.

Även om fotbollsön politiskt vill lämna den europeiska gemenskapen, går idrotten ännu i motsatt riktning mot utökat utbyte. Konkurrensen i Bristol City och ligan är konstant, klubbarna plockar in mycket spelare från Spanien och Portugal. Niclas har ändå kunnat växa in i den fysiska andraligan.

– Tempot är fruktansvärt högt. Nivån på spelarna också som är individuellt skickliga. Det är väldigt utvecklande. Första säsong var det mycket att lära och ta in alla intryck man fick. Andra säsongen fick jag en viktigare roll i laget och har kunnat hjälpa till med att göra assists. Det är kul. Jag har spelat 30 matcher och gjort en del poäng, tror att jag hade flest assists i laget, säger Niclas.

Nu väntar den sista av tre säsonger på kontraktet med Bristol City i Championship. Det blev en tung sorti i våras för klubben som har stora Premier League-ambitioner och organisation därefter. Bristol var länge med i toppen, men i de sista skälvande omgångarna försvann möjligheten att kvala sig uppåt.

Till toppen, inte bara i Europa.

Till de stora pengarna och det största skyltfönstret som fotbollsspelare.

– Vi var i en sådan situation när vi var med i toppstriden nästan hela säsongen, ända in i sista omgången.

Nu hamnade vi lite snöpligt på åttonde plats, någon poäng bakom. Topp sex gick vidare till play off. Men klubben har väldigt höga målsättningar, säger Niclas vars klubb har stora delar av Arsenals tidigare fysteam.

Eliasson har blivit stabilare, starkare, utan att för den sakens skull ha tappat fart.

– Det gäller att klara av att göra det man vill med bollen, men har du inte fysiken orkar du inte göra det med kvalitet. Du ska behålla de där kvicka stegen, man får anpassa det lite.

Med mer speltid borde 23-åringen som fyller sent på året vara ett ämne för landslaget

– Jag hade en säsong som var bra, förhoppningsvis kan jag göra en ännu bättre i den som kommer nu. Då kanske det kan resultera i landslag om Janne (Andersson) tycker att man kan tillföra någonting. Det är väl något alla drömmer om som fotbollsspelare.

När han såldes till Bristol City 2017 var IFK Norrköping i precis samma situation som "Peking" hanterar nu.

Mitt i förberedelserna till kommande Europa league-kvalet och i ett viktigt skeende i allsvenskan.

Mot Prishtina var Niclas en av målskyttarna. När Trakai sköt sönder IFK:s europadrömmar på straffar i nästa kval, matchades Eliasson försiktigt. På grund av skador, samtidigt som säljrykten snurrade runt yttermittfältaren.

– Sedan dess har IFK fått in många skickliga spelare. Får de alla bitar på plats tycker jag att de har en tillräckligt stark trupp för att klara både allsvenska och Europa league. Vi åkte ut lite snöpligt efter de matcherna, säger Eliasson som istället hittade sin egen väg till internationellt spel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle

Ämnen du kan följa