Sverige minuter från att vinna mot Spanien

Marcus Berg var så nära att nicka Spanien i sank och Sverige mot EM. Men en sen kvittering gav 1–1 i kvalmötet på Friends Arena.

Kristoffer Olsson och Sverige stötte på tufft motstånd mot Spanien på Friends Arena. Men mittfältaren från Norrköping var en av de bästa på planen.

Fotboll2019-10-15 22:37

Efter den på papperet väntade EM-kvalsegern mot Malta hade förbundskaptenen Janne Andersson gjort en tydlig ändring i startuppställningen. Djurgårdens Marcus Danielson, som både debuterade och gjorde mål i lördags, ut – Victor Nilsson Lindelöf in i mittförsvaret.

Men det var en annan hemmaspelare som det mesta handlade om i den första halvleken på Friends Arena mot Spanien:

Robin Olsen.

Målvakten.

Cagliari-proffset fick slita hårt för att stå emot när Spanien styrde spelet nästan totalt i inledningen. 8–103 i lyckade passningar efter en knapp kvart sa det mesta om matchbilden.

19–81 i procent i bollinnehav.

Det handlade om att överleva för det svenska laget som var satt under makalös press.

Men Olsen klarade allt som spanjorerna, som skulle säkra EM-spel definitivt vid minst en poäng, testade honom med. Fabián Ruiz drog på ett distansskott efter tre minuter som Olsen parerade. Thago Alcántara blev helt fri men överlistade inte heller Olsen. Rodri fick avsluta från nära håll men då svarade den svenske målvakten för en klassräddning till.

Liksom på Gerard Morenos nick lite senare. Då hade det bara gått 20 minuter.

Sverige växte så småningom in i halvleken. Man fick utdelning på en hög press och vann fler närkamper. Kristoffer Olsson ledde vägen med sin bollskicklighet. Spelet jämnades ut ju närmare halvtidsvilan det gick. Och "blågult" skakade fram några hyggliga lägen. Ett riktigt bra där David de Gea fick briljera även i det spanska målet när Robin Quaison fick nickläget, men den spanske målvakten styrde bollen till hörna.

0–0 stod sig fram till pausen – och totalt sett var det siffror som Sverige kunde vara mest nöjt med. Och som man främst kunde tacka Robin Olsen för.

Sveriges avslutning på första halvleken gav ändå lite tro in i den andra. Och den började definitivt inte på samma sätt som matchen i sig. Istället kom ett svenskt ledningsmål. Genom Marcus Berg som från nära håll tog hand om de Geas (senare skadad och utbytt) tredje retur och nickade in bollen från mållinjen för 1–0 tidigt efter pausen.

Spelaren som haft en tuff måltorka i landslaget fick sätta de spanska stjärnorna i gungning. Och även ge en liten vink till de som kritiserat honom.

Resten av matchen handlade om att stå emot när Spanien försökte jaga kvittering. Det blev ingen kanonad á la matchstarten, men de chanser som blev var ändå farliga. Men längst bak stod fortfarande Robin Olsen som klarade nästan allt inför 49 712 på Friends Arena.

På övertid kom käftsmällen mot det svenska laget. Rodrigo kunde från nära håll stöta in kvitteringen och säkra spanskt EM-spel via 1–1. Rumänien spelade samtidigt också 1–1, mot Norge, vilket gör att Sverige fortfarande har greppet om andraplatsen i gruppen med två omgångar kvar.

Marcus Berg jublar efter sitt 1–0-mål i början av den andra halvleken.
Karta: Friends Arena