Världscupens premiärvecka rullar vidare och herrarnas distanslopp blev för svensk del lika nattsvart som himlen över skidskyttestadion i Östersund.

I sprinten i söndags var Sebastian Samuelsson bäst på 27:e plats och nu var resultatlistan ungefär lika tung läsning. Samuelsson var på nytt "minst dålig" av de blågula, men med två bom och trög fart i de moddiga skidspåren räckte det inte längre än till 23:e plats. Samuelsson åkte med startnummer 69, medan övriga nationer hade valt att placera sina toppåkare i de första startgrupperna.

Det var ett krig ute i spåren, jag tror aldrig att jag har tävlat i så extremt dåliga förhållanden som i dag, säger Samuelsson till SVT.
Artikelbild

| Martin Fourcade vann distansloppet i Östersund.

Nu blev det inte minusgrader som vi hade hoppats och då blev det ju ingen fördel (med sent startnummer). Men samtidigt ska man inte bara skylla på det heller.

Övriga svenskar: Martin Ponsiluoma slutade 30:e, Peppe Femling 55:a, Torstein Stenersen 69:a och Jesper Nelin 75:a.

Det franska landslaget stod samtidigt för en insats av en helt annan kaliber. Martin Fourcades seger var kronan på verket i en sällsynt uppvisning – Simon Desthieux slutade tvåa, Quentin Fillon Maillet trea och Emilien Jacquelin fyra.

Skidskyttegiganten Fourcade hade ett motigt fjolår och lämnade VM i våras utan medalj. Nu var fransmannen mycket lycklig över segern som han rankade som karriärens svåraste.

Efter förra säsongen har jag verkligen kämpat för att komma tillbaka till en bra nivå, säger han till SVT.