Supertalangen som tränat med Mike Tyson

Hon är bara 15 år gammal men redan en av de mest omtalade spelarna inför Australian Open.

Cori "Coco" Gauff är stjärnskottet som kan ta över efter Serena Williams – och som har tränat med Mike Tyson.

17 januari 2020 14:20

Damtennisen står inför en generationsväxling. Serena Williams är 38 år, Maria Sjarapova är inte den spelare hon en gång var och Caroline Wozniacki lägger av efter Australian Open – bara år 29 gammal.

Men det finns spännande spelare på väg upp.

Se bara på den 15-åriga Coco Gauff, som slog igenom redan i fjol då hon gick till fjärde rundan i Wimbledon. Hon har redan en WTA-titel på sitt cv och ska nu spela sitt första Australian Open – som den yngsta direktkvalificerade spelaren i turneringens historia.

Jag ser verkligen fram emot det. Det är här min första grand slam där jag inte behöver kvalificera mig eller har fått ett wildcard, säger Gauff.

Anledningen till det? Hon är redan 66:a på världsrankningen.

Jag har inte varit i Melbourne sedan jag var 13 då jag spelade juniormästerskapet, så jag ser fram emot att spela på den stora scenen, säger hon.

"Extremt bra för sin ålder"

I första omgången väntar en bekant motståndare, Venus Williams, en match mellan turneringens yngsta och äldsta spelare.

Det var när Gauff slog ut den nu 39-årige Williams i Wimbledons första runda förra året som hon blev en världssensation.

Tennisexperten och Fed Cup-kaptenen Maria Strandlund Tomsvik tror att Gauff kan gå långt i årets första grand slam-turnering som inleds på måndag.

Spelmässigt har hon visat att hon har i sig att gå till en fjärdeomgång eller längre, säger Strandlund Tomsvik.

Med tanke på att Gauff fortfarande bara är 15 år gammal vill hon sätta en brasklapp för spådomar om framtida utveckling – men kan samtidigt inte förneka talangen.

Hon är extremt bra för sin ålder. Det är inte så ofta man ser någon så pass ung slå igenom längre. Hon hör till undantagen. Det som sticker ut är att hon spelar med en mognad som nästan är overklig. Dessutom verkar hon må bra och ha en hälsosam miljö omkring sig.

Tränade med Williams och Tyson

Hon kan till och med bli bäst i världen, om allt går rätt.

Jag har sett så många unga spelare komma fram. Uppmärksamheten skiftar och de får ett annat fokus. Men hon har alla förutsättningar, säger Strandlund Tomsvik.

Serena och Venus Williams var Coco Gauffs idoler när hon yngre, men Strandlund Tomsvik vill inte påstå att hon är "den nya Serena".

Hon liknar mer Martina Hingis, som var extremt ung och framgångsrik, säger hon.

Det hindrar inte att Gauff i vinter tränat tillsammans med just Serena Williams på Patrick Mouratoglous akademi i Frankrike. Hon har också hunnit med att sparra mot Mike Tyson i Florida. Och den förre tungviktsvärldsmästaren var imponerad.

"Ett fantastiskt exempel på vänlighet, mod och uthållighet. Håll koll på vad hon gör under 2020", skrev Tyson i sociala medier.

Maria Strandlund Tomsvik hoppas att Gauff blir den superstjärna damtennisen behöver.

Det ser man i alla idrotter. Man behöver ha skickligheten och profilerna som skapar uppmärksamhet, och hon har både och. Hon är en profil med sin sköna stil och som utövare har hon allas respekt.
Fakta: Cori Gauff

Namn: Cori "Coco" Gauff.

Född: 13 mars, 2004 (15 år).

Från: Florida, USA.

Rankad: 66.

Meriter: 1 WTA-titel i singel (Linz 2019), 2 WTA-titlar i dubbel med Caty McNally (Washington 2019, Luxemburg 2019).

Bästa grand slam-resultat: Fjärde rundan i Wimbledon 2019.

Aktuell: Ska spela Australian Open för första gången. Har varit ett stjärnskott sedan genombrottet i Wimbledon 2019.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Larsson/TT