Stort intresse för Oliver

Först Hugo Waldeck. Nu kan nästa Dolphinstalang vara på väg ut i Europa. "Utlandet är drömmen", säger 16-årige Oliver Cupan.

27 februari 2018 11:30

Visst känns namnet Cupan igen?

De flesta med fotbollsanknytning kommer ihåg Mikael Cupan, en distinkt och spelskicklig mittback med förflutet i främst Sylvia och IFK Norrköping.

Oliver är son till Mikael, men han har valt en annan karriär.

Basket.

Den lovande guarden som går ut nian i vår är så pass skicklig att han redan spelar division 1-basket i Dolphins linne.

Inför gymnasievalet har den 194 centimeter långe och 84 kilo tunge Oliver blivit ett hett byte.

Förra veckan kom han hem från provspel hos den italienska ungdomsakademin i Turin, PMS, Pallacanestro Moncalieri SanMauro Basketball.

– Jag var där, provspelade för de ville se mig. Fem pass med U18- samt U16-laget. Sedan var det individuella drillningspass. Det gick bra, hela vägen, berättar Oliver.

Pappa Mikael var med på resan.

– De ville ha honom och fick med lite material att fundera över. Det är en stor grej att flytta, säger han om sin son som ska lämna Prolympiaskolan i vår.

– Oliver är vid ett vägskäl. Han har fått söka överallt inför gymnasievalet, vi vet varken bu eller bä. De här resorna som vi gjort får vi se som en erfarenhet, ett äventyr, säger Mikael försiktigt.

Det blir fler.

Kommande vecka väntar en ny resa till spanska Murcia på tryout, dit den tidigare Dolphinstalangen Hugo Waldeck flyttat.

Det är ingen slump att storklubbar letar unga talanger till sina akademier. I Italien till exempel räknas de som egna spelare när de blir seniorer om de utvecklats av de egna akademierna. Då begränsas inte laget vid importer. Det höjer dessutom nivån.

Provspelet i PMS gav ett seriöst intryck.

– Bra miljö att kunna utvecklas i. De har boende för spelare som kommer dit. Ett lägenhetshöghus där de har kokerska samt en ledare som tar hand om dem dygnet runt. Men det var bara utanför rummet. Där inne i rummet lyfte de inte ett finger. Målet är att spelarna ska bli självständiga. Det är inte bara basket utan de ska fostra människorna också. Det verkade de ganska medvetna om, berättar Mikael.

Oliver Cupan vet vad han vill, men verkar ha respekt för det stora beslutet.

– Utlandet är drömmen. Sedan beror det mycket på vart man kommer, säger guarden.

Fram tills dess blir det att nöta vidare med ordinarie- och extraträningar med barndomstränaren Rickard Vågerud och lagkompisarna.

Hur går det i seniorbasketen?

– Det går bra i basketettan och med laget, säger Oliver som har Mikko Riipinen som tränare där.

– En kanontränare.

Så det finns många alternativ men bara ett val för baskettalangen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle