Stjärntränare sågar åldersförslag i Bundesliga

Sänk åldersgränsen för att få spela i bundesligafotbollen till 16 år.

Ett förslag från den tyska ligaföreningen som får mothugg – av tidernas yngste tränare i ligan.

Jag kan inte tänka mig att det är bra, säger Julian Nagelsmann.

23 januari 2020 16:35

"Happy birthday sweet sixteen". Ja, snart kan det vara verklighet i bundesliga.

För tillfället måste en spelare vara minst 18 år eller tillhöra sin klubbs U19-lag för att få debutera i den tyska högstaligan, men enligt rapporter i Tyskland vill alltså den tyska fotbollsligan (DFL) ändra på det.

Tanken är att de 36 nuvarande klubbarna i högsta- och andraligan ska rösta om en sänkning av åldersgränsen till 16 i samband med nästa stormöte i mars.

Enligt tabloiden Bild och dagstidningen Die Welt är giganten Dortmund en av klubbarna som stöttar förslaget. Och kanske är det inte så konstigt; omtalade superlöftet Youssoufa Moukoko – som debuterade för tyska U16-landslaget innan han fyllde 13 – skulle i så fall kunna göra debut i bundesliga i november när han fyller 16 år.

"En stor nackdel"

Enligt Dortmunds ungdomskoordinator Lars Ricken är nuvarande åldersgräns "en stor nackdel".

Det finns konkreta exempel på spelare som har valt bort bundesligaklubbar eftersom de får spela professionell fotboll vid en tidigare ålder i andra länder, säger Ricken, som själv debuterade för Dortmund i bundesliga som 17-åring.

Nagelsmann emot

En som är emot förslaget är tränaren Julian Nagelsmann – som själv skrev bundesligahistoria när han tog över Hoffenheim endast 28 år gammal 2015.

Om man sätter in spelare ännu tidigare så kommer de sättas under press tidigare och också hamna mer i medias strålkastarljus, säger Nagelsmann, som nu är tränare för Emil Forsbergs RB Leipzig.
Jag är ingen forskare och jag har inte tittat närmare på saken, men jag kan inte föreställa mig att det är bra för utvecklingen om man blir en bundesligaspelare när man är 16.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP