Stjärna kan stängas av efter antigay-kommentar

Den australiske rugbystjärnan, Israel Folau, har på sociala medier bland annat skrivit att "helvetet väntar" homosexuella personer.

Nu hotar Australiens rugbyförbund med att stänga av spelaren från landslaget för upprepade homofobiska kommentarer.

15 april 2019 13:36

Efter uttalandet har Australiens rugbyförbund sagt att Folau har 48 timmar på sig att antingen respektera att han fått sparken eller att ställa upp i en utfrågning om det som ses som en grov överträdelse av den uppförandekod som gäller.

Redan förra året skedde en liknande händelse med Folau, som då stod fast vid vad han sagt med hänvisning till att han satte sin tro före rugbyn.

Efter händelserna i fjol fick Israel upprepade och formella varningar om vad som förväntas av honom som spelare för Wallabies och NSW Waranthas när det kommer till användandet av sociala medier, och han har misslyckats med att uppfylla dessa skyldigheter, säger Raelene Castle, vd för Australiens rugbyförbund.
Det gjordes klart för honom att inlägg på sociala medier som på något sätt är respektlösa mot människor på grund av deras sexualitet kommer att leda till disciplinära åtgärder.

Om Folau går med på utfrågningen kommer en oberoende tribunal på tre personer att avgöra om han begått ett brott samt bestämma kring eventuella påföljder.

Det var på Instagram som Folau skrev ett inlägg med texten "fyllon, homosexuella, äktenskapsförbrytare, lögnare, otuktiga, tjuvar, ateister, avgudadyrkare – helvetet väntar er".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP