SSL-problemet – domarna hinner inte med

Tempot ökar i SSL och matcherna blir allt mer underhållande. Det finns dock ett problem: domarna hinner inte med.

24 januari 2019 09:00

Det är otroligt hur snabbt utvecklingen går i innebandyn. Spelet blir snabbare för varje år som går och det blir också mer och mer underhållande att titta på. Det finns dock en sak som oroar mig i den snabba utvecklingen och det är att domarna inte hinner med. Det har hittills varit en säsong där domarna har stått i centrum för flera stora – och ibland avgörande – missar som satt tonen för den fortsatta matchbilden.

För några veckor sedan när jag satt på medieläktaren i Sporthallen påstod Peter Karsk, pressansvarig i Libk, något som satte sig på min näthinna. Det är att spelarna på planen tränar flera gånger i veckan på olika matchsituationer, men det är ingenting som domarna gör. Hur ska egentligen domarna hinna med i spelet om de aldrig får träna på det?

Det kanske är en helt idiotisk idé och den låter till och med konstig i mitt huvud nu när jag lägger fram förslaget – men borde inte föreningar och domare på något sätt kunna samarbete för att domarna ska kunna träna på just matchspel? Skulle inte domare kunna vara med på någon träning med laget och just döma eller i alla fall vara med och diskutera situationer under träningen?

Nu menar jag inte att detta ska ske under alla träningar, men i alla fall någon gång i bland. Det är något som jag tror skulle kunna gynna alla. Visst, man kan lära sig mycket av att analysera matchbilder och diskutera domslut i efterhand, men att hinna med i tänket under en match är något som är en vanesak. Om domarna endast får "träna" på detta i skarpt läge betyder det att de hamnar långt efter spelarna och blir långsamare i tänket som sker på planen. Eller det kanske finns ett annat smart sätt att lösa det på? Vad vet jag.

Det här kan förstås gälla domare i andra sporter också. Men där finns oftast en bättre ekonomi där de har resurser att lägga pengar på till exempel kontrollrum, VAR-system eller flera domare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi