Det blev bara ett år i division 3. Med en omgång kvar säkrade Assyriska seriesegern och klubbens fotbollsansvarige Sargon Akcan kunde andas ut. Det var ju han som inför säsongen hade krävt/lovat att återkomsten skulle vara klar med ett par omgångar kvar.

– Med facit på hand gick det lite över förväntan. Vi chansade lite med en tunn trupp och klarade det med bara 15–16 utespelare, säger Sargon som räknar med en betydligt större division 2-trupp till 2019.

Ett par stukade ledare kom till Assyriska och fick bli vinnare på Mamre: nye sportchefen Michel Aldemir och tränarduon Johan Roxström/Admir Dedic.

Artikelbild

| Michel Aldemir, Alberis da Silva och Sargon Akcan.

– Jag vill ge jättecred till Michel som har gjort ett fantastiskt jobb med allt runt omkring. Jag fattar inte att Linköping som stad släpper en sån kille men det är ju bara vår glädje, säger Sargon.

"Rocky" och "Adde" fick lämna Sleipner under dramatiska former för ett knappt år sedan.

– Under deras korta tränartid har de fått alldeles för mycket obefogad kritik. De fick ju lämna den ena klubben (Lindö) på grund av att de inte kunde satsa på ungtuppar och sen blev det samma sak i Sleipner. Med ett års summering är min slutsats att det är ren bullshit. De här grabbarna har lyckats satsa och utveckla unga spelare, och samtidigt leverera en serieseger. Det är två fantastiska tränare med ett jättestort driv, säger Sargon som räknar med att tränarduon blir kvar.

Sen fick du en bärande spelare i Rocky också.

– Det var en bonus utan dess like, plus att vi lyckades blåsa liv i Armando (Ibrakovic) också. Han har varit enormt viktig och sen är det karaktären och rutinen i spelare som Alberis da Silva, Daniel Svärd och Viktor Adsell Sjöberg. De har ju lyft ungtupparna.

Assyriska ser fram mot en division 2-återkomst men Sargon Akcan befarar att man blir enda Norrköpingslag nästa år.

– Jag hoppas och tror att Sylvia går upp. Jag vill inte att Sleipner ska falla ur men jag tror det. Det är för mycket intriger som gör att man inte kommer få ihop gruppen. Smedbys bekymmer är ju att de måste slå oss i nästa omgång för att kunna ta kvalplatsen. Jag tror inte det kommer räcka med ett kryss. Men vi har planer på att hedra sporten och inte vika ner oss. Om de ska slå oss måste de vara mycket bättre än vi, säger han.

Seriesegern i all ära. Det var mindre smickrande för Assyriska att man tvingades dra ur damlaget i våras.

– Det gjorde ont för mig personligen men vi gjorde verkligen allt vi kunde in i det sista. Vi förlorade hela stommen. Först skulle bara två spelare lägga av och helt plötsligt var det sex–sju stycken. Tyvärr är det för få damfotbollsspelare i stan så att det räcker till alla klubbar. Vi hoppas på vår flickverksamhet i stället, att de spelarna kan växa till sig och slussas in så småningom.

Assyriska som förening har vuxit de senaste åren och nu har man åtta ungdomslag. Det skulle kunna vara ännu mer om det bara fanns planer för alla.

Sargon Akcan har jobbat på att Mamre i Hageby ska få både konstgräs, läktare och möjligen en inomhushall också, och hans vision lever i högsta grad.

– Vi är beredda att gräva i morgon men beslutet ligger hos politikerna. För några år sedan saknade de en stor aktör i stadsdelen. Sedan dess har vi blivit utsedda till Årets idrottsförening i Norrköping och gjort massor. Nu kommer bollen tillbaka till politikerna och jag undrar om de fortfarande saknar en stor aktör i stadsdelen.

Assyriska vill ta ett stort socialt ansvar där nattfotbollen i Hagebyhallen har varit ett stående inslag varje lördag sedan 2015.

– Vi vill jobba mot kriminalitet och så vidare men man glömmer lätt bort den andra delen också. Det är jättemånga som har börjat som ledare hos oss, lärt sig vett och etikett, respekt och hela den biten, och sen slussats ut i arbetslivet. Vi har gjort människor av dem.

– Nu på fredag smygstartar vi med nattfotboll i Marielund också och sen blir det stor invigning nästa fredag. Vi kommer hålla till i Hagahallen, berättar Sargon Akcan som även fick väcka frågan om civilsamhällets insats när TV4 hade utfrågningar med statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Ulf Kristoffersson inför valet.