Smedbys besked till lagets tränare

Efter tre år tvingas Jan Melle tacka för sig i Smedby. Nästa klubb kan bli på en högre nivå.

Jan Melle får inte fortsätta att leda Smedby.

Jan Melle får inte fortsätta att leda Smedby.

Foto: Johny Daagh

Fotboll2019-10-15 10:07

Två oavgjorda kvalmatcher mot Pukeberg räckte inte för Smedbys herrar, som blir kvar i division 3 även nästa säsong.

Bara några dagar efter sista matchen kom beskedet från Smedbys styrelse – det blev tack och hej till tränaren Jan Melle.

– Jag fick veta igår (måndag) att styrelsen inte vill förlänga med mig utan vill ha en förändring. Jag har haft det på känn, samtidigt kom det nog ganska oväntat för flera av spelarna och många runt omkring, säger Melle.

Under sina tre år i klubben har han haft ett klart uppdrag – förädla fler egna unga spelare, vilket också har blivit tydligt i Sais laguppställningar.

– Uppdraget har varit att jobba med utveckling utan resultatmål. Jag tycker vi har byggt upp en fin lärandemiljö. Det har varit en jätterolig tid i Sais, och väldigt lärorik. Vi har haft otroligt kul tillsammans. Jag har haft tre underbart fina år och även utvecklats som människa i alla möten, säger Melle, som till vardags arbetar som mentor på Realgymnasiet i Norrköping.

Han har redan fått förfrågningar från andra klubbar.

– Inga konkreta erbjudanden, men frågor om det finns intresse. Det är på högre nivå, mer kan jag inte säga just nu eftersom de fortfarande inte har spelat klart sin serie, säger han.

Division 1, superettan eller allsvenskan i så fall.

– Min ambition är att få jobba heltid med fotboll som är min passion, men det är mycket som ska klaffa. Dels måste ju någon klubb vilja ha mig, sen måste det fungera bra för min familj också.

Enligt Smedby finns det ingen schism bakom beslutet om tränarbyte.

– Jag förstår om han är lite besviken, Jan har under tre år jobbat på ett engagerat och passionerat sätt här, men vi väljer ändå att gå vidare på en annan lösning som vi också hoppas ska slå väl ut. Det är en helhetsbedömning som vi gör, säger Mikael Andersson, senioransvarig i klubbens styrelse.

Är det någon ändrad inriktning på gång i verksamheten?

– Inte alls, satsningen på ungdomarna fortsätter. Minst 80 procent av alla i vår klubb är ungdomar, de är en jätteviktig del. Nåt annat beslut finns inte, säger Mikael.

Efter att ha förlorat ett kvalspel två säsonger i rad är dock Smedbys mål att gå hela vägen till tvåan nästa höst.

– Vi hoppas kunna ta det sista steget uppåt då.

Klubben förhandlar med en tänkbar efterträdare till Melle.

– Det är på gång, inom kort hoppas vi ha klart med nytt namn. Kanske redan den här veckan, säger Mikael.

Karta: Mirum Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!