Sampsted ger inte upp IFK-drömmen

Genombrottet i IFK Norrköping låter vänta på sig. Kan Alfons Sampsted, 21, närma sig med att vända hem? "Jag tycker att jag är tillräckligt bra för att ta en startplats nästa år", säger han.

22 augusti 2019 07:00

Skicka in en islänning i "Peking" och han gör succé.

Arnór Sigurdsson, Stefan Thordarson, Jón Gudni Fjóluson, Gunnar Heidar Thorvaldsson och Gardar Gunnlaugsson har alla lämnat djupa avtryck.

Talangerna Isak Bergmann Jóhannesson och Oliver Stefánsson spås bli nästa stora spelare från ön att glänsa.

Alfons Sampsted?

Han krigar på för att slå sig in och valde att vända hem för att förstärka topplaget Breidablik i slutspurten av isländska ligan.

Ett beslut som ska gynna 21-åringens ambition att få det efterlängtade lyftet på Östgötaporten.

– Det var ett tufft beslut att ta. Jag fick chansen innan säsongen att åka hit och nu, två dagar innan fönstret på Island stängde, bestämde jag mig, berättar Sampsted.

Breidablik tog emot det löpstarka lånet med öppen famn och Sampsted är obesegrad i comebacken för klubben som han lämnade för IFK vintern 2017.

– Två segrar och ett kryss i serien. Vi spelade 3–3 mot Valur som är mästare men torskade lite tråkigt i cupen mot Víkingur Reykjavík, berättar Sampsted.

Anledningen att det blev en temporär flytt hem är enkel. Speltid.

– Jag behöver spela på en på en bra nivå. De två senaste åren har jag fått träna ganska mycket. Får jag de här åtta-nio matcherna så hoppas jag komma tillbaka som en bättre spelare.

Har du utvecklats som du önskade i Norrköping?

– Jag tycker att jag är en mycket bättre spelare än när jag kom dit första gången. Jag är tryggare i allt jag gör, tryggare som spelare men det har inte varit så mycket skador eller flyttar på min position. Jag har inte fått spela med A-laget. Det är svårt att slå sig in i truppen.

Sampsted som har kontrakt även över nästa år ger inte upp hoppet. Förra säsongen var han utlånad till Landskrona BoIs i superettan.

Det blev en fortsättning i Sylvia och nu Breidablik  – men blicken är fäst på IFK Norrköping.

– Jag tycker att jag är tillräckligt bra för att ta en startplats nästa år. Sen får vi se vad de tycker, om det finns en plats för mig i laget. Jag tycker jag är redo. Det tyckte jag redan innan säsongen men det är inte jag som bestämmer, menar Sampsted.

Med fem matcher kvar av ligan är Breidablik nio poäng efter serieledarna KR.

Det är med andra ord ett tufft läge att gå om och vinna guld.

– Det blir ganska svårt men det finns fortfarande en chans. Vi möts i sista omgången. Det skulle vara häftigt om den matchen gällde något.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung