Så hamnade Bråvallas tröjor i Afrika

Tack vare Magnus Sandbergs jobbresa fick ett afrikanskt fotbollslag nya matchtröjor – från Bråvalla IK. "De blev överlyckliga", säger han.

4 juli 2019 09:00

Minst en gång per år åker Magnus Sandberg till Afrika, oftast till Malawi i den sydöstra delen av kontintenten, för att filma eller importera fiskar till sin affärsverksamhet.

Fotbollsintresserad som han är brukar han också plocka med sig svenska landslagströjor till sina afrikanska vänner som han skaffat de senaste tio åren.

På den senaste resan, där även brorsan Niclas var med, hade de med sig 20 matchtröjor från Bråvalla IK i stället.

– Kaptenen på båten som vi använder, Lyton Nkhoma, har startat upp ett fotbollslag i sin by. Men de hade inga tröjor. När jag pratade med honom i vintras sa jag att jag skulle försöka fixa det, berättar Magnus efter hemkomsten från Afrika.

Så blev det också. Niclas kontaktade Mattias Andersson i Bråvalla IK och vips kunde bröderna Sandberg leverera en full uppsättning röda matchtröjor till ett gäng fotbollssugna grabbar som lever under väldigt knappa förhållanden.

– Tröjorna såg mer eller mindre nya ut. Med afrikanska mått var det turbo liksom. Flera av dem har ju inte ens råd med skor. De blev överlyckliga, intygar Magnus Sandberg.

Mattias Andersson från Bråvalla är glad att de gamla matchtröjorna lever vidare och gör nytta. I Kambiri, Malawi, av alla ställen.

– Det är klart häftigt alltså. Jag fick frågan från Nicke och sen gick det att fixa. Vår materialare Christer Wågman rotade fram en massa gamla tröjor som inte användes längre, men som han inte hade velat kasta. Matchtröjor slits ju inte så mycket så de var fräscha. Det är en hel uppsättning, med alla nummer, säger Mattias som även har lagt upp ett rörligt klipp med det afrikanska fotbollslaget i nya tröjor på Bråvallas Facebook-sida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh