Så går IFK vidare efter skadan

Jens Gustafsson gladdes åt 9–0 och en bra inställning mot division 4-laget Borens IK. Men han lider med Eric Smith. "Det känns orättvist på många sätt", säger IFK-managern.

13 juni 2018 21:45

Det var under onsdagseftermiddagen som IFK Norrköping basunerade ut att Eric Smiths skada var en fotfraktur som kräver operation och håller honom borta i två månaders tid.

En tung smäll för IFK där Eric Smith har varit en stor faktor på mittfältet.

– Det är väldigt, väldigt ledsamt, men det tillhör fotbollen. Eric har gjort en enorm resa och kommit till en nivå som gör att hans förtroende är så högt hos alla, säger Jens Gustafsson.

Läs mer: "Vad gäller, Fransson: Hugg, "Peking"

– Jag vet att han kommer komma tillbaka och nå en hög nivå igen. Men klart att det inte var något roligt besked. Eric har nått en stabilitet som är väldigt viktig för oss.

Samtidigt har IFK det gott beställt på innermittfältet. Daniel Sjölund finns att tillgå och Andreas Blomqvist är på väg tillbaka efter skada.

– Så är det. Det är en del av att vi har fler än elva spelare. Vi ska hantera det här och stötta Eric, säger Jens Gustafsson efter matchen mot Boren i Motala.

IFK vann med 9–0 (4–0) och var som väntat helt överlägsna. Trots många avbräck kunde de mönstra en bra startelva. Arnór Sigurdsson gjorde fyra kassar och övriga målskyttar blev: Alexander Jakobsen 2, Alfons Sampsted 2, och Jakob Lindahl.

Trots sin dominans höll IFK uppe koncentrationen på ett bra sätt hela matchen.

– Vi har en tradition och kultur att göra vårt bästa oavsett motstånd. För då blir vi bättre. I dag gjorde vi det fullt tillräckligt efter vad vi kom överens om inför, säger Jens Gustafsson.

– Du måste ta tillvara på varje minut du spelar fotboll. Tiden när man kan ta pauser är förbi. Då blir man bara sämre. Alla ställde upp på det här på ett bra sätt, det var kul att komma hit och se fotbollens hjärta på något sätt.

Vad kan en sån här match ge?

– I träningsveckorna är det väldigt sällan man kommer ut på hela plan. 90 minuter på fullstor plan ger exakt samma löp som man ska göra. Om vi kan göra dem i maximal fart får vi med oss väldigt mycket.

David Mitov Nilsson gjorde comeback i målet efter en lång skadeperiod. Han höll en av sina enklaste nollor i karriären.

– Det är bara skönt att bli kastad in direkt även om jag bara har gjort en riktig träning. Det här var ett bra tillfälle att träna på positionsspelet och fötterna, säger Mitov Nilsson.

Hur ringrostig är du?

– Jag känner en viss ringrostighet med tajming och så. Därför är det skönt med en månads träning inför allsvenskan nu. Och att få en lugn första match med tanke på handen.

Hoppades du på att Boren skulle få åtminstone ett riktigt bra läge?

– Haha, nja. Precis innan avblåsningen fick jag röra bollen med händerna. Det var bra för självförtroendet att ta den (skratt).

I Mitov Nilssons frånvaro har Isak Pettersson levererat fint. David räknar med hård kamp om att bli Jens Gustafssons val.

– Isak har varit världsklass. Det är absolut inte givet att jag ska spela. Och sån här konkurrens ska det vara, det pushar mig och Isak också tror jag. Alla kommer att få se två målvakter som gör sitt yttersta för att spela, säger David.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis