Rivalmötet utan nyckelspelarna

Luleå–Dolphins, säsongens hetaste möte. Nu är det dags för ny finalrepris och Dolphins har övertaget inför den

1 februari 2019 09:11

Dolphins kan inte återvända till Luleå Energi Arena utan att mötas av minnen från guldkvällen i maj.

– Jo, men det är alltid roligare att spela på hemmaplan, säger coachen Adnan Chuk dagen före.

Den djupa rivaliteten har funnits länge. Chuk håller med.

– Ja, till hundra procent. Det har alltid funnits sedan jag var en liten grabb och spelade på juniornivå. Så länge jag kan minnas vet jag att det har varit en derbyvarning trots att det är några mil emellan. Det har alltid varit en känsla att den matchen är speciell, liksom.

– Inte bara på grund av historiken, utan för att det är två topplag. Då blir det per automatik att det förväntas vara en tuff match, att småsaker kan avgöra och att spelarna tänder till lite mer.

På Idrottsgalans scen i Flygeln utvecklade han den känslan i kraftigare ord: ”Man gillar inte Luleå och att fira där uppe bland deras fans...och det här, det är dubbelt upp”, sa han när Dolphins prisats som årets förening.

– Det har sin charm att vinna match sju på bortaplan. Det är inget snack om saken. Det är speciellt och svårt att förklara.

Dolphins har vunnit sju av de tio senaste interna mötena och har totalt sett ett kraftigt övertag med 37–24 (varav 15–8 i slutspel).

En historik det är svårt att blunda för.

– Historien ska man definitivt ha stor respekt för. Man ska ta hand om den och förvalta så gott det går. Men det är nuet som tävlar mot varandra. Alltså vi har inte David Bergström och de har inte Eric Elliot. Det är dagens Dolphins mot dagens Luleå.

Senaste mötet vann Dolphins i Stadium Arena med hela 76–53.

När lagen senast möttes i Luleå var det en viss Anton Saks som la i segerbollen via plankan till 79–77, precis i slutsekunden.

Anton Saks som spelade tre säsonger för Luleå innan han återvände.

Har ni någon nytta nu av att ha vunnit den här säsongens två möten hittills?

– Det får vi se efteråt. Det är ny match och nya förutsättningar. Senast spelade vi hemma och de borta. De hade inte sin nye amerikan (guarden Corban Collins, 20,8 poäng i snitt), vi hade inte avstängda och skadade spelare. Det är nya förutsättningar inför varje match.

Jocke Kjellbom är fortfarande avstängd. Tim Schüberg och Jonathan Dubas skadade.

Någon mer som saknas?

– Andreas Person har varit borta ett tag och det är definitivt tveksamt med hans baklår. Vad jag vet nu är det inget mer, hoppas det inte blir några negativa överraskningar.

Med de svåra förutsättningarna, en ännu mer kittlande utmaning för coachen?

– Det är en jätteutmaning. Det är en riktigt svår uppgift.

Hemma mot Södertälje gick det ju bra, 92–64.

– Nästan samma förutsättningar. Vi hade ju Dubas och Person i första halvlek. Nu är det ytterligare svårare, det behöver man inte vara något geni för att förstå. Det är tillräckligt svårt att möta ett så bra lag som Luleå borta med fullt lag.

Luleå saknar förvisso sin skadade trio Brice Massamba, Anton Kobylak-Berglund och Karl Persson.

Det svåraste på planen?

– Framför allt att vi måste gå ifrån vårt spel, vi måste anpassa spelet till det vi har och kan inte hålla upp samma intensitet som vi vill, framför allt defensivt. Det är riskabelt när en del får gå lite tyngre minuter, vilket kan förvärra deras fysiska status. Man får vara försiktig med besluten och tänka lite mer långsiktigt.

Matchen direktsänds klockan 19.00 på nt.se och folkbladet.se.

Redan på söndag kommer nästa match, hemma mot Köping Stars.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Andersson