Premiär på "Hovet" för Fernholm

Simon Fernholm vet inte hur det är att förlora en ishockeypremiär på Johanneshovs Isstadion. I år spelar backen på "Hovet" i Hästens tröja.

Simon Fernholm

Simon Fernholm

Foto: Ulf Stråhle

Ishockey2019-09-17 14:46

Tre säsonger i AIK har satt sina spår hos Simon Fernholm när det gäller hockeyallsvenska premiärer.

De har spelats i Johanneshovs Isstadion.

De har slutat med seger.

Nu kommer han dit i gästernas spelarbuss – med en helt annan kravbild.

– Spelar du i AIK är det alltid ett tryck på dig. Så de kommer gå ut stenhårt. Det kommer bli kul, en bra match att se på, säger Vita Hästens nyförvärv efter gympasset i Himmelstalundshallen som ligger före dagens ispass.

Det är en förmiddagsvärmning och en bussresa kvar till årets säsong startar. 

Ny klubb, men som vanligt på "Hovet".

– Det är kul att komma tillbaks till dit. Det är hemstaden för mig och gamla kompisar som kommer och tittar. 

Ett nytt AIK efter de senaste säsongernas satsningar?

– Tycker de har fått ihop en hel del på senare tid så att det börjar se rätt intressant ut för dem. AIK kommer inte ha det här trycket på sig som de haft tidigare. Det kan faktiskt vara en stor fördel för dem, säger Fernholm.

Efter tre säsonger lockades den långa backen (198 centimeter och 93 kilo) till Vita Hästen. Tränare Tony Zabel som kände till Simon från junioråren i stockholmshockeyn presenterade Vita Hästens och den nya styrelsens upplägg.

– Jag fick bra intryck när Zabel berättade hur det var tänkt. Sedan visste jag vilka som hade signat, det har blivit en stor förändring i klubben. Hittills har det varit en bra känsla, säger 25-åringen om sin korta tid i Vita Hästen.

Skiljer sig försäsongen mycket från dina tidigare?

– Det är ganska snarlikt. Vi har tränat på stenhårt. Jag tycker jag har kommit in bra i gruppen sedan dag ett här. Några spelare känner jag sedan tidigare. (Jacob) Spångberg och Jens Hellgren känner jag från AIK. Joakim Helleström är en gammal kompis från moderklubben Huddinge som jag spelat tillsammans med sedan vi var små grabbar, säger backen med den långa räckvidden och klubban.

– Lika lång som "Mackes".

Simon trivs med att bo i Norrköpings som han upplever ha storstadskaraktär. Även närheten hem Stockholm där han har flickvännen är tilltalande.

Han har på egen begäran fått arbetsuppgifter i Vita Hästen vid sidan av träningar och matcher.

– Jag har fått vara med på kontoret och hjälpa till där också. Riktigt kul. Det har varit annorlunda den här säsongen, skönt att känna att man gör någon nytta på fritiden. Det är så lätt att du inte utnyttjar tiden på något sätt, säger backen som inte verkar ha några planer på att bara glida runt.

Simon Fernholm på väg ut i Johanneshovs isstadion för att möta Vita Hästen 2018.
Simon Fernholm på väg ut i Johanneshovs isstadion för att möta Vita Hästen 2018.
Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!