PG tog greppet om SM-finalen

Den häftiga rallyfajten mellan PG Andersson och Pontus Tidemand kommer bli något alldeles extra under andra dagen av East Sweden rally.

8 september 2017 21:47

Efter fredagens tre första sträckor leder nämligen, kanske lite överraskande, PG Andersson med 12 sekunder.

Han själv bara skrattade när han fick reda på tiderna.

– Jag trodde ärligt talat att jag skulle vara 25 sekunder efter vid det här laget.

Han fortsatte:

– Förra gången jag körde rally var i SM-finalen för ett år sen, sen har jag inte varit i närheten av en rallybil. Men det verkar som ett års vila är riktigt bra uppladdning.

Bakom de stora namnen gör det unga löftet Albin Nordh, Ydre MK, sitt första "riktiga" SM-rally. Han körde SM-sprinten i fjol vinter, men det här är hans första hela SM-tävling.

Och efter första dagen ligger han bra till, på en fjärde plats men bara 13 sekunder upp till en pallplats i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen.

Trots problem med bromsarna.

– Från halva andra sträckan och hela den tredje så tog inte bromsarna alls som vi ville. Jag fick pumpa rejält för att få hyfsad bromsverkan och det är jättesvårt att köra så.

Man skulle kunna tro att han, som ung nykomling och med en debut på hemmaplan inför tusentals åskådare vid Saab Arena, skulle vara rejält nervös.

Men icke.

– När man väl sitter i bilen så tänker man inte på annat än körningen. Man försöker fokusera på det och stänger ute allt annat.

Nu fortsätter rallyt med sex sträckor under lördagen och då hoppas Albin kunna prestera ännu mer.

– Jag hoppas att våra mekaniker kan få ordning på bromsarna här under servicen. Det känns inte som vi fått möjlighet att mäta oss med de andra eftersom vi inte kunnat köra för fullt.

Av övriga lokala förare var det flera som hade stora problem. Maths Johnsson/Mårten Hearthly som haft en tung säsong med flera brutna SM-tävlingar kom inte särskilt långt nu heller. Redan på SS 2 var de tvungna att bryta efter en rejäl avåkning.

Samma sak drabbade Jocke Längberg, LMS, som bröt efter att ha tappar ett hjul på SS 3. Också Victor Liljesson, LMS, samt Rasmus Lundh och Göran Boström, Vömk, tvingades bryta den här första dagen.

Mats Andersson, MK Kinda, var snabbast i sin klass trimmat 2WD på den första sträckan, men föll sen på skogssträckorna ner till femte plats.

– Men vi är nöjda. Vi kör mest tävlingar med korta rallyspecialsträckor och är inte alls vana att köra i mörker i skogen. Men det var jäkligt kul och vi ser fram emot resten av tävlingen.

East Sweden rally efter SS 3

JSM Otrimmat 2WD

1 Elias Lundberg, SMK Sala

2 Sebastian Johansson, Gotlands MF + 25,4

3 Victor Karlsson, Vimmerby, + 29,2

SM Otrimmat 2WD

1 Johnny Andersson, Hedemora

2 Anders Åberg, Hässleholm + 49,3

3 Mikael Jirvelius, Fjugesta MS, + 52,4

JSM Trimmat 2WD

1 Andreas Persson, MK Ratten

2 Emil Karlsson, Hällefors + 26,0

3 Pontus Åhman, Almunge + 29,1

SM Trimmat 2WD

1 Martin Lundquist, Fagersta

2 Robin Sandberg, Ryds MK + 8,3

3 Kristian Johansson Kinds MK + 24,4

Trimmat 4WD

1 PG Andersson, Årjängs MK

2 Pontus Tidemand, SMK Eda + 12,7

3 Thomas Thunström, Ludvika, + 1,13,3

Otrimmat 4WD

1 Jacob Jansson, Kopparberg

2 Marcus Gerdåker, Katrineholm + 1,30,4

3 Micael Jakobsson, SMK Nyköping + 1,54,0

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Calén