Det är ett par målvaktsrockader i lokalklubbarna som kräver tungan rätt i munnen, men häng med här:

Sofia Hjern lämnade Lindö för att testa lyckan i Linköpings FC, men när F19-laget lades ned landade hon i IFK. I den vevan fick hon även med sig Julia Nyström och den duon utgör en helt ny målvaktsbesättning på Östgötaporten.

Mimmi Pellny gjorde en omvänd resa när hon stack från IFK till Lindö. Anna Weström? Hon är kvar i Lindö i alla fall och redo för en ny säsong.

Artikelbild

| Anna Weström, Mimmi Pellny, Julia Nyström och Sofia Hjern.

Sporten träffar samtliga fyra målvakterna på Östgötaporten inför en IFK-träning. Småländskan Julia Nyström har dagen till ära precis plockat av sig gipset efter sitt handledsbrott och det är med glädje som hon kör ner näven i en målvaktshandske igen.

– Det är en exakt en månad sedan i dag som jag skadade mig. Med två veckors rehab ska jag vara helt tillbaka. Jag hoppas att jag inte kommer dra mig tillbaka när jag börjar spela, säger hon.

I LFC fick hon rycka in i två allsvenska matcher på grund av skadeläget. Samt en Champions League-match vid 17 års ålder...

– Det gick nästan för fort där, säger hon och skrattar.

Artikelbild

| Mimmi Pellny, Sofia Hjern, Anna Weström och Julia Nyström.

IFK och division 1 är en lämpligare nivå.

– Det gick snabbt när det blev klart att jag skulle hit men det är bättre än jag trodde. Det är hög kvalitet på träningarna och vi har kul tillsammans.

När Julia är helt återställd står kampen alltså mellan henne och den ett år yngre Sofia Hjern.

– Det är jättebra att ha någon att konkurrera med. Julia är jätteduktig och båda två blir bättre av att tävla mot varandra, säger Sofia.

Även om det inte var meningen att hamna här från start trivs hon i IFK Norrköping.

– Jämfört med Lindö är det lite mer elitverksamhet här. Tränarna är deltidsanställda också och det är nog den största skillnaden. När jag gick till IFK beslutade jag mig också för att bara vara målvakt. Tidigare har jag alternerat ute men det tar för mycket tid från målvaktsspelet.

Hur ska det bli att möta Lindö?

– Jag ser redan fram mot det. Det är min moderklubb och det ska bara bli kul. Jag hoppas vi kan göra en bra match och vinna.

Sofia har även spelat med F17-landslaget och hon hoppas kunna fortsätta på det blågula spåret.

– F17-landslaget avslutas nu. Nästa steg blir F19 och det blir ju lite högre, säger hon.

20-åriga Mimmi Pellny lämnade IFK efter två år och hoppas på en nytändning i Lindö.

– Det har gått upp och ned förut men nu känns det bra. Det är kul igen, säger hon.

Hon började spela fotboll i Åby och har även spelat på high school i USA innan hon återvände hem. Nu får hon hjälpa till när Lindö FF ska göra ett nytt försök att lyckas hänga kvar i division 1.

– Kul att de gick upp så jag fick vara kvar i ettan. Jag tror det finns mer rutin i spelarna nu. Det är flera som vet vad det innebär för att kunna hänga kvar, säger Mimmi.

Det är den två år äldre Anna Weström som står för konkurrensen hos nykomlingen. Hon har fem raka A-lagssäsonger bakom sig och gillar utmaningen från Mimmi.

– Vi känns som väldigt jämna även om vi har olika styrkor. Mimmi är väldigt duktig och kompetent och har spelförståelse. Hon har bra funderingar kring utespelet också, säger Anna.

Alla år i samma klubb ger en vink om att hon trivs i Lindö.

– Absolut. Vi har otroligt bra tränare som är jätteengagerade i oss. Det har alltid varit bra sammanhållning också. Sen gillar jag att klubben överlag engagerar sig i damfotboll så att det blir jämställt. Vi är nog bättre prioriterade än i andra klubbar, säger Anna.

Båda lagen inleder division 1-spelet borta på lördag. IFK mot Sjömarken och Lindö mot Örby.