Östersunds öde kan avgöras i nästa vecka

Östersunds FK kämpar för sin allsvenska existens – men de viktigaste pjäserna finns inte på planen.

Det är ekonomer, jurister och välgörare som är de nya nyckelspelarna.

De måste övertyga fotbollsförbundet om att klubben har ett trovärdigt, vinnande koncept.

Vi har goda förhoppningar, säger presschefen Niclas Lidström till TT.

10 december 2019 15:06

Ekonomiskt plågade Östersunds FK fick nobben av förbundets licensnämnd i slutet av november. Klubben anses inte uppfylla villkoren för att klara driften och därmed få spela i allsvenskan nästa säsong.

Det innebär – om beslutet står genom samtliga instanser – att klubben flyttas ned till superettan och Brage erbjuds att ta Östersunds plats i allsvenskan.

Men Östersund ger sig inte.

Kompletterat uppgifter

En vecka efter licensnämndens dom överklagade klubben till förbundets överklagandenämnd. I den synas nu de kompletterande uppgifter som Östersund skickat in. Så sent som på tisdagen sände klubben en ny laddning dokument och handlingar i hopp om att stärka sin position.

Vi har gått igenom de saker som licensnämnden har anmärkt på, med hjälp av våra advokater. Vi har lagt ned rätt mycket tid på vår överklagan för att den ska bli så bra som möjligt, säger Niclas Lidström.

TT: Var bedömer du att skon klämmer?

Överlag har de anmärkt på att de inte tror att vi kan genomföra nästa säsong ur ett ekonomiskt perspektiv. I de fallen har vi kommit med kompletterande uppgifter och pekat på att vi faktiskt kommer att klara av nästa säsong ekonomiskt.
Vi anser att licensnämnden inte har tittat på olika saker som vi tycker är självklara. Vi tycker att vi har klarat av de kriterier som den ställt upp, säger Lidström.

Besked i nästa vecka?

På onsdag i nästa vecka, den 18 december, sammanträder överklagandenämnden i Stockholm. Det troliga är att Östersunds FK har representanter på plats för att föra klubbens talan. Om överklagandenämnden tar ett beslut redan då är oklart.

Enligt Lidström är det troliga att klubben får ett besked i slutet av veckan, allra sist i början på julveckan.

Vi får se om de behöver mer tid på sig för att ge besked eller inte. Ett beslut kommer hur som helst att dröja minst fram till onsdag i nästa vecka, säger Lidström.

TT: Hur bedömer du utsikterna till ett för er positivt beslut?

Vi har väldigt stora förhoppningar om att vi ska få igenom vår överklagan. Det är hela klubben och den grupp som har jobbat med överklagan, men sedan får vi se hur långt det räcker.

Rin sista instans

Om överklagandenämnden går på licensnämndens linje kan Östersund överklaga till riksidrottsnämnden (Rin) som sista instans.

Vi har inte tagit ett formellt styrelsebeslut, men vi har diskuterat det. Vi kommer nog att förbereda ett sånt beslut så att vi kan ta det väldigt snabbt om vi måste gå vidare, säger Lidström.

Senast den 1 mars nästa år måste den allsvenska platsen vara tillsatt.

Parallellt med att försöka vinna den juridiska processen pågår i Östersunds FK ett intensivt arbete att stärka ekonomin. Enligt klubbens hemsida är drygt elva miljoner kronor säkrade genom "nya sponsoravtal 2019, gåvor, aktieförsäljning och swishkampanjen".

Målet är 20 miljoner kronor. Östersunds FK har tidigare sagt att tio miljoner kronor är minimum för att kunna fortsätta bedriva verksamheten.

Det pågår ett enormt arbete utanför föreningen av folk, företag som privatpersoner, som tycker att ÖFK är viktigt för dem. Utan det stödet tror jag inte att vi hade orkat med det här året. Vi tror på det här och det är därför vi lägger ned den tid vi gör, säger presschefen Niclas Lidström.
Fakta: Nämnden som fattar beslutet

Fotbollsförbundet införde i år en överklagandenämnd som ersatte besvärsnämnden och appellationsnämnden samt förbundsstyrelsens funktion som överklagandeinstans.

I nämnden sitter: Martin Holmgren, Saltsjö-Duvnäs (ordförande), Cecilia Hager, Bromma (vice ordförande), Johan Fröjelin, Sollebrunn, Klara Hedlund, Stockholm, Bo Johansson, Stockholm, Annelie Larsson, Karlstad, Åsa Lönnqvist, Tyresö, Lars Mattsson, Kalmar, Martin Åkerman, Skanör, Joakim Högberg-Jacobsson (sekreterare)

Källa: Svenska fotbollförbundet.


Bakgrund: Turerna kring Östersunds FK

April 2018:Ekobrottsmyndigheten genomför en razzia mot det kommunala bostadsbolaget Östersundshem där vd:n Daniel Kindbergs arbetsdator beslagtas. Kindberg anhålls misstänkt för ekonomisk brottslighet. Kort därefter säger Daniel Kindberg upp sig från jobbet som vd för Östersundshem. Han tar också timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK.

10 december:Åklagare Nicklas Jeppsson väcker åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna är bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Enligt åtalet ska Kindberg, tillsammans med en man anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå, ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från Östersundshem, via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna har slutligen mestadels hamnat hos fotbollsklubben Östersunds FK.

5 september 2019:Den 13 dagar långa rättegången mot Kindberg och de andra två männen inleds i Härnösands tingsrätt.

5 november:Domen faller mot Kindberg och de två andra männen. Kindberg döms till tre års fängelse samt näringsförbud i fem år. Han döms även att, tillsammans med de två andra männen, betala skadestånd på omkring 13 miljoner kronor. Samtidigt blöder klubben ekonomiskt och riskerar att bli av med elitlicensen om man inte lyckas få ordning på räkenskaperna.

19 november:Kindberg överklagar tingsrättens dom. Den överklagas snart även av åklagaren.

26 november:Svenska fotbollförbundet meddelar att Östersunds FK inte beviljas elitlicens inför 2020.

3 december:ÖFK överklagar licensnämndens beslut till överklagandenämnden.

10 december:Klubben skickar in kompletterande uppgifter.

18 december:Överklagandenämnden sammanträder. Målet är att ett beslut ska tas före julhelgen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Skiöld/TT