Oro och hopp i IFK Motala

IFK Motala har överraskat "experterna" tre säsonger i rad. Nu kommer inte laget längre att slå ur underläge.

5 augusti 2019 19:59

Kraven ökar på Motalalaget inför tredje raka elitseriesäsongen, efter skrällen i vintras där laget oväntat nådde kvartsfinal.

Men enligt Mattias Sjöholm, tränaren, är det inget som påverkar laget negativt.

– Vi har haft höga krav på oss själva hela tiden, så det blir inget nytt. Redan förra säsongen märkte vi också att lagen tog oss mer på allvar, säger Sjöholm.

Efter lite sommarledighet var det gemensam träningsstart i IFK på måndagskvällen. Det blev fotboll på långt gräs och lite fysövningar och intervaller i folkparken inte långt från isstadion.

Mattias Sjöholm är inne på fjärde säsongen med gänget, men det ska inte bli något stopp på utvecklingen. Både han och spelarna har mer att ge.

Ett lyft blir att det finns en ledare till kring laget. In kommer Björn Beckne och Magnus Brodén i stället för Martin Grändås.

– Det blev mycket i fjol, nu kan vi fördela uppgifterna mer. Det blir en tuff period nu fram till seriestart med många träningar och resor. Sedan är det alltid mycket på vintern, säger Sjöholm.

En nyhet är också att IFK en gång i veckan tar hjälp av fystränaren Andreas Hageborn på Korpen, Hageborn som också jobbat med Maifs fotbollslag.

Med hjälp av Agne Bergvall i Växjö har också mer individuella träningsprogram tagits fram.

– Vi snäppar upp allting och tränar mer individuellt. Alla är ju inte likadana, säger Mattias Sjöholm.

Med på måndagens pass var Max Golander från Tranås. Han blir tillgänglig som utbytesspelare i vinter och ska träna med IFK en gång i veckan.

Oro i truppen är det fortsatt kring bröderna Viktor och Anton Spångberg som fortfarande inte är klara över sina huvudproblem, sviter efter hjärnskakningarna förra säsongen. Anton har inte tränat på hela våren och Viktor har heller inte kunnat köra så mycket. Det är oklart hur det kommer att påverka vinterns spel, och oklart om deras säsong är hotad.

– Det är väldigt svårt att veta någonting. Vi har varit i kontakt med många experter och nästa vecka ska båda få komma till en specialistläkare i Lund. Vi får se vad det ger, säger Mattias Sjöholm.

IFK Motala har bredare trupp nu än i fjol och agerar därför inte just nu efter nyförvärv för att täcka luckor för om det dröjer med spel för bröderna Spångberg.

IFK Motalas höst

12/8 Ispremiär på rink i Motala ishall, isträningar måndag och onsdag och eventuellt på helger

24/8 Stadsloppet i Motala city

30–31/8 Tre träningar på stor is i Lidköping

7/9 Träning och match mot Åby Tjureda i Vetlanda

15/9 Villa/Lidköping borta

20/9 Vetlanda borta

27–29/9 Svenska cupen i Lidköping

10–13/10 World Cup i Sandviken

26/10 Vänersborg borta

1/11 seriepremiär hemma mot Frillesås

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius