Skidskyttarna har överraskat rejält, Charlotte Kalla har bärgat medaljer och Frida Hansdotter slog till med ett slalomguld. Matts Olsson säger inför storslalomen att de svenska framgångarna sporrar, även om han vill vara realistisk.

Gör jag en bra prestation har jag chans att nosa på medalj. Men det är mycket som ska klaffa. För min del behövs det något riktigt bra. Som Frida, hon vinner guld. Men hennes chanser att stå på pallen är mycket större, hon är så pass konstant i sin åkning och lägstanivån är så hög. Mitt spann är bredare, säger Olsson.

Femma i världscupen

Och nog behövs det en riktig fullträff för att han ska upp på den där pallen. Han blev femma i en världscupstävling i tyska Garmisch-Partenkirchen i slutet av januari och tog karriärens första världscupsseger i parallellstorslalom i december.

Det var ändå en världscupseger, jag slog de bästa och fick min seger. Det gör något med självförtroendet, även om det inte direkt är samma sak som det blir här.

Annars är han nöjd över de senaste tävlingarna och har kört till sig ett bra självförtroende.

Utgångsläget är bra inför söndag. Jag startar på plats ett till sju, det är en fördel med tidigt nummer inför OS-starten i åtminstone ett åk.

Dessutom ser han det som en fördel att ingen ser honom som en jättekandidat.

Så jag kan smyga lite.

Skräll en trevlig tanke

TT: Kan du skrälla ännu mer, likt skidskyttarna?

Alltså det var ju extremt. Så häftigt när det händer på OS och saker och ting kan vändas upp och ner för den personen.

TT: Tänker du att du kan bli den personen?

Jo men det blir lite ditåt. Varför inte? Det kan ske. Den tanken är ganska trevlig.