Nytt lägergrepp för brottartjejer

Ett läger för bara tjejer, är inte så bara. "Jätteviktigt, när jag var i deras ålder fanns det inga tjejläger", säger fristilsbrottaren Denise Makota Ström som siktar mot OS.

21 januari 2019 09:00

I fjol var det 20 tjejer som kom för att träna tillsammans och ha gemensamt läger hos Norrköpings Brottningsklubb.

I år var det dryga 40 tjejer mellan nio och 14 år.

Det gick inte att klaga på pannbenet hos de som var på plats. Uppvärmningen var som ett helt träningspass i sig, men ingen av deltagarna klagade utan kämpade på.

Vid sidan satt Denise Makota Ström. Har vunnit allt på ungdomsnivå.

En 19-årig juniorbrottare som gör en målmedveten OS-satsning och som fått växa upp under helt andra villkor än de tjejer som tränar under den här helgen. Hon ser inget fel med det, men anser att tröskeln till brottningen som sport blir allt för hög. Ständigt ensam tjej bland killar.

– Ett sådant här läger är jätteviktigt. När jag var i deras ålder fanns det inga tjejläger. Jag körde med fristilskillarna. I min klubb var det bara killar, jag tränar nu också bara med killar. Det är många tjejer som inte vågar ta det här klivet, vilket gör att de slutar istället, konstaterar Denise.

Hon går sista året på gymnasiet, jobbar vid sidan av på en nattklubb för att kunna har råd med sin satsning.

– I Sverige presterar tjejerna mycket bättre än killar. Inte en medalj på OS senast i grekisk romersk, men två brons i fristil. Jag tror att de äldsta brottarnas sista OS blir 2020, även internationellt, bland världsstjärnorna blir 2024 det stora generationsbytet.

Men mängd räcker inte enbart för att nå dit.

– Det krävs kvalitet på träningen. Förr var det den som tränade mest som blev bäst, nu är det inte så utan man måste träna rätt.

För Denise var det naturligt då hon kom från en kampsportsfamilj. Två lillebröder, en är brottare och den yngsta är boxare.

Hon sparrar nu mot mellansyskonet som är 17 år, efter att hon i stort sett hela sin uppväxttid matchats mot killar.

– Jag är van med killar. Killar är starkare än tjejer men det är egentligen bara bullshit.

Under lägret ska hon ge en bild av brottarlivet. För- och nackdelar samt fallgropar.

– Livet som brottare, vad de kommer att få gå igenom. Vad som är viktigt att tänka på, kost och sömn och sådant. Jag trodde jag var odödlig förr. Det kanske låter konstigt med sådana saker när man bara är 19 år. Det har också märkts att det blir allt färre tjejer när man hållit på i tolv år som jag. 16 eller 17 år, det är där de börjar falla bort. Jag är egentligen junior men brottas som senior eftersom det inte finns något motstånd i min klass längre. De försvinner.

I Norrköpings brottningsklubb finns det flera tjejer. Leah Acar är en av dem, hon brottas ofta mot äldre tjejer.

– Kul vi hade det här lägret förra året, nu var fem stycken här. Jag har aldrig träffat Denise men det ska bli kul.

Varför brottning?

– Jag tycker det är roligt. Älskar det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle