Nu ska Norge gräva guld i Stockholm

Norge spelar om medaljerna för fjärde gången på fem mästerskap, men laget väntar fortfarande på den stora fullträffen.

Kommer den i Stockholm?

Målet är guld, säger målvakten Torbjørn Bergerud inför EM-semin.

23 januari 2020 18:36

Det finns såklart inget annat att ta sikte på för de norska handbollsherrarna, som upplever en historisk storhetstid, när det är dags för semifinaler i Tele2 arena. Norrmännen blev fyra i EM 2016, tog silver i VM året därpå och repriserade den insatsen i VM förra året.

I den här EM-turneringen har det varit mer guldglans än tidigare om Norge. Laget har vunnit allt, något ingen av konkurrenterna kan matcha.

Men det krävs två segrar till för att guldet verkligen ska hamna i Norge för första gången.

Vi har sett extremt stabila ut i det här mästerskapet, så det ser lovande ut. Sju matcher och sju segrar, det kan inte göras mycket bättre än så och det märks på både självförtroendet och stämningen i gruppen, säger Torbjørn Bergerud till TT.

"Säger det mesta"

Det skadar inte heller att Norge, som möter Kroatien i den första av fredagskvällens två semifinaler, har varit i den här situationen förut.

Vi har absolut fått mycket erfarenhet, det här blir fjärde semifinalen på fem mästerskap. Det är starkt och säger det mesta, men nu önskar vi gå hela vägen.

I samband med torsdagens presskonferens var Torbjørn Bergerud en av tre extra spelare som dök upp på semifinalarenan för att stilla det stora intresset från norsk media. Superstjärnan Sander Sagosen var inte en av de tre, men det var ofrånkomligt att hans namn dök upp på tapeten ändå.

Alla kan se hur mycket han betyder för oss, han är ju världens bästa spelare och alla skulle vilja ha honom i sitt lag, säger Bergerud.

"Många bra spelare"

Kroatiens Luka Stepancic konstaterar samtidigt att det går att besegra norrmännen, även om 24-åringen från Paris Saint-Germain tillåts bjuda på sina läckerheter ute på handbollsplanen.

Norge har många bra spelare, men när vi möttes i förra EM (i Kroatien 2018) vann vi även om han gjorde åtta eller nio mål (Sagosen gjorde åtta), säger Stepancic.

Mötet mellan Kroatien och Norge är också en repris på VM-semifinalen 2017, men den gången vann norrmännen efter förlängning.

I den andra semifinalen i Stockholm är Spanien favorit mot Slovenien, som är den största överraskningen av semifinallagen. Slovenernas svenske förbundskapten Ljubomir Vranjes ser därmed till att det i alla fall blir lite blågul touch på finalhelgen.

Enligt arrangörerna är cirka 15 000 biljetter sålda – varav många till norrmän – till såväl semifinalerna som finalen, trots att Sveriges EM-turnering redan är över.

Fakta: Norge senaste mästerskap

De norska handbollsherrarna upplever en historisk storhetstid.

EM 2016: Fyra.

OS 2016: Deltog inte.

VM 2017: Silver (herrarnas första mästerskapsmedalj någonsin).

EM 2018: Sjua.

VM 2019: Silver.

EM 2020: Spelar semifinal mot Kroatien på fredagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Göransson/TT