Sverige skickar ett landslag med 14 seniorer, åtta young riders och tre juniorer till NM. En stark vår med bra resultat i de stora nationella tävlingarna ligger bakom landslagsuttagningen. Åsa Nevander Holméns första.

– Spännande och jättekul. Jag trodde att det kanske fanns chans men lite överraskad blev jag allt, säger hon inför landslagsdebuten.

De nordiska mästerskapen inleds nästa torsdag i Herning på Jylland.

Åsa och hästen Lykill kamperar ihop för andra säsongen och kommer tävla i 250 meter pass, stilpass och speedpass på NM.

Passgrenarna är överlag starka svenskgrenar. Sverige har fyra ryttare bland de sju bästa på världsrankingen där Åsa ligger just sjua.

Din starkaste gren?

– 250 meter pass. Vi har sprungit på 23 sekunder i år, gör vi det på NM räcker det nog till topp fem. Kommer vi ner på 22,5 blir det medalj och det tror jag att vi kan göra. Hästen är i bra form.

Varför passar just den grenen er?

– Lykill är uthållig och bra på att öka farten på slutet. Min styrka är att jag är lugn när jag tävlar. Vi passar ihop, kontakten stämmer väldigt bra.

Konkurrensen lär bli tuffare i speedpasset där Åsa och Lykill möter flera riktigt snabba ekipage. Men i stilpasset kan allt hända.

– Målet för Sverige är att ta flest medaljer. Norge har ett starkt lag och blir antagligen landet att slå. Jag tror vi kan ta flest medaljer, det måste jag tro, säger Åsa som gör sällskap till NM med en av sina gamla Dygguradepter.

Madeleine Kempe, landslagsdebutant även hon, tävlar som young rider med hästen Thattur.

Tillsammans tog de SM-guld i speedpass för ett par veckor sedan.

– Jag grät när jag fick beskedet. Det är otroligt kul, säger 21-åringen som är inne på sista året som young rider.

– Jag tog hem Thattur i mars så vi håller fortfarande på att lära känna varandra. Han har hög kapacitet och vi har bara börjat, väldigt kul att det gått så bra så fort.

Kan det räcka till guld även på NM?

– Det vågar jag inte säga, det är så många bra hästar med. Jag hoppas allt går bra och att vi genomför det vi ska, då kommer jag vara väldigt nöjd oavsett, säger Madeleine.

Hon är anmäld till femgång, tölt, 250 meter pass, speedpass och stilpass.

Fullt upp med andra ord.

– Många grenar, men går det bra kommer jag nog inte ställa upp i alla. Det viktigaste för mig är att hålla mig lugn och ge korrekta signaler, men det är inte så lätt i alla situationer. Ibland gör man saker utan att tänka på det i pressade lägen.