När SM-guldet trillar in, trillar tränaren ut. Efter två raka ligatitlar och lika många tränarbyten är det dags för nästa man till rakning i Linköping.

Marcus Walfridson är ett okänt namn för de flesta. Nu ska han axla ansvaret som både tränare och sportchef i mästarklubben.

Det hjälper ju att vara singel och barnlös, säger Marcus Walfridson om de dubbla rollerna.

Stort spelartapp

Inför söndagens allsvenska premiär hemma mot Växjö vill 36-åringen se Linköping spela en attraktiv, tempohög fotboll med hög press och återerövring av bollen så långt in på motståndarplanen som möjligt.

Men han vill också skapa en mer stabil förening. De senaste åren har Linköping trots framgångarna drabbats av stor spelaromsättning, och bara fem spelare återstår från guldlaget 2016.

Jag vill försöka i alla fall. Sedan vet vi att den ekonomiska verkligheten är som den är. Vi kan inte konkurrera med lönerna i Frankrike, England och Tyskland. Det är synd, men då måste vi hitta någonting annat som vi är bra på. Vi måste lägga mer resurser på att ta vara på spelarna bättre.

På kort tid verkar han i alla fall ha övertygat spelarna om att han är rätt man för Linköping.

Det som skiljer Marcus från andra tränare är att han är lite av en nörd, han är förmodligen en av de mest intelligenta personerna som jag har träffat. Ibland är han lite för smart, känns det som. Det är väldigt inspirerande med sättet han tänker på, och någonting som är nytt för mig inom fotbollen, säger anfallaren Natasha Dowie,

Ingen fotbollsnörd

Walfridson skrattar åt beskrivningen och undrar om det är tänkt som en komplimang. Men han förstår vad det brittiska nyförvärvet menar.

Jag är kanske inte den fotbollsnördigaste personen, men jag är nog extremt nördig när det gäller ledarskap och människohantering, säger han.

En fotbollsträning ska enligt Walfridson bara innehålla moment som också kan hända på match. Och för honom handlar inte jobbet om att säga till spelarna vad de ska göra och hur de ska agera i varje given situation. Det motsatta kan vara nog så viktigt.

Han stannar sällan upp spelet på träning för att komma med instruktioner, han vill snarare att vi ska hitta lösningar på egen hand. Han låter oss spela och misslyckas. För att på så sätt lära oss, säger Natasha Dowie.

Att använda hjärnan gäller även annat. Walfridson mediterar dagligen ("för att hålla mig balanserad och lugn"), och spelarna fick testa det i omklädningsrummet inför Champions League-kvartsfinalen mot Manchester City.

Det är nytt för mig, men jag gillar det. Då får man möjlighet att verkligen gå in i sig själv och visualisera hur man vill att matchen ska bli och verkligen förbereda sig till fullo, säger Natasha Dowie.