Nielsen tillbaka där han trivs bäst

Jesper Nielsen vill utöka listan med titlar. "Det skulle vara väldigt kul att vinna Bundesliga", säger Norrköpingssonen inför premiären med sin nya klubb.

24 augusti 2018 11:00

Efter två säsonger i Frankrike och spel i Paris SG, där han blev mästare båda åren, är Jesper Nielsen tillbaka i Tyskland igen. Den 28-årige mittsexan, med Norrköpings AIS som moderklubb, spelade i Füchse Berlin fram till 2016, men den här gången blir det spel i ett annat av topplagen i Bundesliga – Rhein-Neckar Löwen, med hemmaarena i Mannheim.

– En stor hall som tar in mycket publik, riktigt härlig, säger Jesper om det som väntar i SAP Arena.

Han, sambon och "bonusbarnet" har sen lite över en månad tillbaka installerat sig i ett hus i Heidelberg, strax söder om Mannheim. Det riktigt hörs i Jespers röst hur bra de trivs.

– Vi har kommit in i det jättebra. Det är så vackert här i södra Tyskland med både berg och skog. På baksidan av vårt hus har vi en liten damm med fiskar. Ska väl gå ut och mata dem snart, säger Jesper med ett skratt.

Han och övriga i laget har haft en tuff försäsong, med mycket träning och långa dagar tillsammans, men nu ska de vara redo för kamp om viktiga poäng när Bundesliga drar igång i helgen. Jespers gäng inleder med hemmamatch mot TBV Lemgo Lippe på söndag.

– En premiär innebär alltid lite extra nerver, men på pappret är vi ett starkare lag och jag både tror och hoppas på seger direkt, säger han per telefon till Sporten så här några dagar före seriestarten.

Han trivdes även i Frankrike, men känner sig ändå mer hemma i den tyska handbollen.

– Det känns jättebra att vara tillbaka. Vi spelade supercupen häromdagen och redan där kände jag en annan atmosfär. Det är alltid lite lättare när man kan språket. Jag trivs väldigt bra i Tyskland, säger Jesper.

Vad är din målsättning med säsongen?

– Att vi ska vara med och slåss om titeln i ligan och tyska cupen, samt ta oss så långt som möjligt i Champions League. Att vinna många titlar är ju vad det handlar om. Just Bundesliga har jag aldrig vunnit så det skulle vara väldigt kul. Laget var tvåa förra säsongen efter att ha tappat guldet i näst sista matchen. Innan dess vann de två år i rad. Vi ska vara ett topplag, säger Jesper, som var hemma i Norrköping och träffade barndomskompisarna så sent som i somras.

Han är en av fyra svenskar – Jerry Tollbring och målvakterna Mikael Appelgren och Andreas Palicka är de övriga – i Rhein-Neckar Löwens trupp. Ett plus, menar Jesper.

– Det är inget som avgör var man spelar, men självklart är det alltid skönt att ha personer som man känner sen tidigare i laget.

Två meter långe och 110 kilo tunge Jesper har även en viktig roll i det svenska landslaget. 98 A-landskamper har det blivit hittills, fler lär det bli. Bland annat har han spelat dubbla VM, varit med i OS 2016 och senast i EM i våras, där Jesper utsågs till mästerskapets bäste mittsexa, blev det silver.

– Vi måste vara väldigt ödmjuka inför varje uppgift, det är oerhört jämnt i toppen. Senast tog vi silver trots bara fyra segrar på åtta matcher, säger han.

Nästa blågula uppgift blir EHF Euro Cup, där Sverige möter Europamästaren Spanien i Malmö 24 oktober följt av Österrike på bortaplan fyra dagar senare. Spel där innebär att Jesper kan jubilera med sin 100:e landskamp.

Trots framgångarna i klubb- och landslag siktar han hela tiden på att bli ännu bättre.

– Som vanligt finns det mycket som kan förbättras som jag jobbar på varje dag. Både anfall, försvar, fysiskt, och inte minst psykiskt. De senaste åren har jag märkt att det finns mycket i det mentala spelet att jobba på, säger Jesper, som har skrivit treårskontrakt med sitt nya tyska lag.

– Efter det är jag 31 år och då får vi se hur kroppen känns, säger han om framtidens fortsatta proffsplaner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander