Mr Höstmilen tvingas sluta

Efter 45 Höstmilen på raken tvingas Åke Karlsson kasta in handduken.

– Jag känner både tacksamhet och stolthet för det jag har fått uppleva, säger han.

12 oktober 2016 21:36

Snart 80-årige Åke Karlsson har blivit ett med Höstmilen. Inte så konstigt eftersom han har ställt upp i tävlingsklassen i loppet sedan starten 1971.

Hälsan går före

Men nu är sagan slut för ”Mr Höstmilen”. Sjukdomar sätter stopp för Åke som alltså inte kommer stå på startlinjen vid Sörsjön på söndag. Lite sorgset tvingas han konstatera att hälsan går först, men han tackar för sig med rak rygg.

– På något sätt kände jag att senaste Höstmilen kanske var min sista. Vi var en trio på slutet i loppet som verkligen levde upp till mitt ordspråk ”motionera med glädjen i behåll”. När jag fått alla sjukdomsbesked och när jag fick en fin Höstmilstavla av min yngste son i julklapp, kändes det helt rätt att sagan är över. En tavla med höstlöv i hörnen och med texten ”Mr Höstmilen – 45 år i rad”, då kände jag både tacksamhet och stolthet för det jag fått uppleva som idrottsman, berättar Åke Karlsson.

Mängder av uppdrag

Han har hållit igång med löpning, skidor eller cykel genom åren och han räknar ut att han har sprungit omkring 9 500 mil, samt varit med i 950 tävlingar (förutom Höstmilen även 15 starter i Vasaloppet, 33 i Lidingöloppet, 17 i Göteborgsvarvet och 27 olika marataonlopp). Som medlem i Höstmilens arrangörsklubb OK Kolmården har Åke Karlsson haft mängder av arrangörsuppdrag, inte minst som marknadsförare.

En gång tog han ansvaret med att erbjuda en bra bana lite väl seriöst.

– Jag sprang banan många gånger innan tävlingsdagen och plockade småsten med mera tills någon förklarade att Höstmilen är en terrängtävling, berättar Åke Karlsson.

Sedan länge är han utsedd till hederslöpare i loppet och de senaste åren förärades han även med startnummer 1.

700 löpare till start

Tävlingsledaren Jimmy Dahl från OK Kolmården berättar att omkring 700 löpare väntas starta i söndagens lopp över 10,6 kilometer mellan Sörsjön och Lillsjön.

– Det känns bra. De sista åren har vi vuxit lite. Vädret ser rätt bra ut också. Det blir lite mulet och ganska varmt. Bra löparväder, säger han.

Bland elitlöparna finns fjolårsvinnaren Zackarias Mogendi (Skillingaryd) i startfältet, liksom utmanaren Anders Kleist (Akele) och 2014 års segrare Johan Fagerberg (Finspång).

I damklassen är inte den femfaldiga vinnaren Cecilia Kleist med den här gången. Däremot kan det bli en spännande duell mellan Tjalves Elmina Saksi och Frida Södermark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh