"Mondo" över sex meter på Finnkampen

Armand Duplantis ville ge något tillbaka till publiken som gav honom massor av energi.

Han gav dem historia.

"Mondo" flög över sex meter på första försöket och blev därmed den förste att klara den höjden på Stockholms stadion.

Jag är glad att jag kunde bjuda på en show, säger Duplantis.

24 augusti 2019 20:03

Armand Duplantis gjorde en solotävling på Stockholms stadion när konkurrenterna rev ut sig innan han ens hade kommit igång. Men det spelade ingen roll. "Mondo" bjöd på stavhoppsshow ändå, en show som tog fart ordentligt i och med att han raderade det tidigare Finnkampsrekordet (5,85) när han tog 5,91 i första försöket.

Det blir kanske ett sexmetershopp, sade Duplantis till publiken på frågan "vad kommer nu?" direkt efter rekordhoppet och innan han begärde upp ribban på just sex meter.

En höjd som han tog i första. Ribban darrade lätt men låg kvar. Duplantis sprang runt i vild glädje och utan att riktigt veta var han skulle ta vägen hoppade han upp på en maskots rygg och tog emot publikens jubel.

Efter alla sexmetershopp jag haft så har det blivit helt svart, hjärnan blir tom och jag glömmer vad som händer. Min kropp tar över mitt huvud och jag bara springer omkring som ett litet barn, säger han i den mixade zonen, när lamporna på stadion har slocknat, publiken har gått hem och de flesta intervjuerna är gjorda.

"Fantastisk tävling"

Det var andra gången i år som Duplantis seglade över sex meter och höjden innebar att det 30 år gamla stadionrekordet, genom Rodion Gataullin som tävlade för Sovjetunionen, skrevs över.

Det svenska VM-hoppet Duplantis har pratat mycket om hur speciell Finnkampen är, med tanke på dess historia.

TT: Nu har du skrivit en del av den historien, hur känns det?

Det har jag inte tänkt på, men så är det ju... Det är en fantastisk tävling och ni kunde se publiken, den var fantastisk. Jag tycker att den var bättre än på Diamond League, men det är klart att vädret var jättebra och det hjälpte till mycket också, säger Duplantis.

"Tacksam"

Publiken, på drygt 10 000, återkommer i så gott som varje svar. En publik som tycktes älska "Mondo" – och en 19-åring som i sin tur älskade den svenska publiken tillbaka.

Det är svårt att beskriva, men det är en av de bästa känslorna du kan ha som en idrottare. När publiken ger dig så mycket energi vill du bara ge tillbaka. Publiken gav mig så mycket och jag visste att det skulle vara svårt att matcha den energin, att det skulle krävas något speciellt som ett sexmetershopp. Jag är så tacksam över alla som kom hit i dag, säger han.

Duplantis gjorde ett försök på 6,07 vilket hade inneburit personbästa och världsårsbästa om han klarat, men där rev han och avbröt sin makalösa show. Fortsättning lär följa om några veckor – i Doha, Qatar, där VM avgörs i månadsskiftet september/oktober.

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (19 år).

Smeknamn: ”Mondo”

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine samt lillasystern Johanna.

Friidrottsklubb: Upsala IF.

Meriter: EM-guld (2018), guld vid U20-VM (2018), guld vid U20-EM (2017), brons vid U20-VM (2016), guld vid U18-VM (2015). Sjua vid inomhus-VM (2018).

Personbästa: 6,05 från EM-finalen i Berlin, vilket är juniorvärldsrekord och svenskt rekord. Har i år hoppat 6,00 som bäst – vid två tillfällen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Carlsson/TT