Miljoner på spel i Europa

15 års väntan är över. IFK Norrköping är tillbaka i Europacupspelet igen. "Det ställer nya krav på klubben", säger managern Janne Andersson.

5 oktober 2015 15:21

3–1-segern mot Häcken innebär att IFK blir sämst trea i den allsvenska tabellen och därmed är en plats i nästa års Europacupspel säkrad – för första gången sen år 2000.

– Jätteroligt, jag och Stefan (assisterande tränaren Hellberg) har, ända sen jag började här, pratat om alla roliga erfarenheter vi har sen tidigare med spel i Europa. Jag var ju själv med i Halmstad i Uefa-cupen tre gånger. Vi skrällde varje gång, det var häftigt, säger manager Janne Andersson och nämner när "lilla" HBK slog ut både Benfica och Sporting Lissabon.

Vid SM-guld handlar det om kval till Champions League medan allsvenska tvåa och trean kvalar till Europa League i juli nästa år.

– Spel i Europa ställer nya krav på klubben. Det är mer arbete och mer förberedelser på alla plan samtidigt som det finns en sportslig utmaning som är jäkligt spännande, säger Janne.

Ekonomiskt kostar det en del, men ger också miljoner i intäkter. För varje omgång man är med blir det drygt två miljoner in i kassan. Dessutom tillkommer den så kallade Europabonusen från Svensk Elitfotboll. Ett eventuellt gruppspel kan innebära både tiotals och 100-tals miljoner.

– Jag har inte brytt mig om att rota i de ekonomiska detaljerna, men oavsett hur det går lär det inte bli några minussiffror för oss, säger Janne.

I årets Europaspel är ju Malmö FF med i gruppspelet i Champions League medan AIK, Elfsborg och IFK Göteborg slogs ut i tredje kvalsteget till Europa League.

För IFK:s del gäller först guldjakten. Med tre omgångar kvar leder man serien.

– Vi får gotta oss någon dag nu, det har vi råd med, men sen är det full förberedelse på Elfsborgsmatchen. Spelarna har hanterat det här väldigt bra hittills, säger Janne.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander