Mbemba vill ta den nya chansen

Rudy Mbemba räknar med en vinter i Dolphins – och att få visa vad han kan igen.– Jag har gett mig själv en ny chans, säger pointguarden.

31 augusti 2016 20:18

Det tog fart under onsdagsmorgonen när Sportexpressen avslöjade att den tidigare guardstjärnan och underbarnet som spåddes en lysande karriär nu är på väg till Dolphins. Uppgifterna blev inte mindre troliga när klubben sedan medgav att förhandlingar pågår samt därefter – av misstag eller inte – hade honom uppsatt i sin trupp på sin egen hemsida.

Pointguarden tränade på kvällen med laget i Stadium Arena och efteråt var det en pratglad Mbemba som mötte NT-sporten.

– Det känns verkligen kul. Jag har längtat, det har varit en tuff tid. Det har varit mycket att ta hand om, speciellt för att kunna börja spela, säger han.

"Varit en tuff tid"

Under en timeout från basketen dömdes han 2014 till dagsböter för narkotikabrott, olovlig körning och rattfylla. Efter att han uteblivit från ett flertal dopningskontroller stängdes han senare av helt från basketen i två år.

Det är den avstängningen som han nu avtjänat klart och som han säger så här om:

– Jag kan vara öppen om det. Det var aldrig så att jag tog några substanser eller så. Ingen anabola. Jag missade breven. De kom till min förra adress och jag hade ingen aning om det. Jag vaknade på morgonen och läste på basketsverige.se att jag var avstängd. Vad ska jag säga? Det var bara att ta de här två åren.

Han säger själv att han vill ge basketen en ny chans.

– Det har varit tufft, speciellt mentalt. Jag hade inte alls tänkt mig att börja spela. Men så började jag träna och kände att kroppen gav bra svar. Då kände jag att varför inte ge mig själv en chans? Det är så jag känner. Jag har gett mig själv en ny chans och jag kommer ta vara på den.

Och du själv räknar med att det blir i Dolphins?

– Ja, jag tror det. Det är någon bit kvar men det känns så.

I sitt livs form

Inga direkt tveksamheter om man frågar huvudpersonen själv alltså, även om Dolphins än så länge ligger lågt. Rudy Mbemba gillar vad han sett av klubben sedan han kom till stan för någon vecka sedan.

– Jag kom hit och besökte Dolphins. Från första dagen, första samtalet, kände jag att jag och Adnan hade en "connection". Det var inget svårt val, säger Rudy och fortsätter:

– Jag kommer ge allt, jag vill spela. Det viktigaste är att jag känner att det är kul igen. Jag saknar livsstilen, jag saknar att träna. De här två åren var en jävligt tuff tid, men samtidigt kanske det var det som behövdes. Jag har inte varit så här atletisk eller snabb någon gång i basketligan.

Han hyllar förre Dolphins-ikonen Gee Gervin som han kommit väldigt nära under sin avstängning.

– Det är sjukt att jag hamnade i hans gamla klubb. Han har varit som en brorsa, en pappa...han tog mig under sina vingar och var där för mig på alla sätt. Jag kommer alltid uppskatta det.

Om han och Dolphins kommer överens om de sista detaljerna räknar han med att tillhöra Norrköpingsklubben i vinter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson