Många ex-IFK:are när Sverige vann i kvalet

Fyra före detta IFK-spelare startade när Sverige vann säkert i EM-kvalets sista match, 3–0 mot Färöarna.

Sebastian Andersson svarade för sitt tredje landslagsmål i den första halvleken när Sverige vann mot Färöarna på Friends Arena.

Fotboll2019-11-18 22:38

EM-platsen var redan säkrad. Då valde förbundskaptenen Janne Andersson att kasta om nästan helt i startelvan. Ut med tio man och in med tio nya.

Enda som spelade mot Rumänien som startade mot Färöarna var Kristoffer Olsson. Den här gången fick han med sig många spelare med Norrköpings-koppling. På mitten spelade såväl Ken Sema som Mujo Tankovic och i anfallet startade Sebastian Andersson.

Matchen betydde inget för kvaltabellen, och Sverige hade också inledningsvis svårt att skapa några heta lägen mot det på papperet lite beskedligare motståndet.

Färöarna stod upp bra på Friends Arena och hade faktiskt ett par riktigt bra lägen att sätta första målet, men Kristoffer Nordfeldt som fick förtroendet den här gången, räddade fint. Det dröjde till en knapp halvtimme in i första halvleken innan Sverige ändå kunde spräcka nollan inför hemmafansen.

Då var det Sebastian Andersson, i målform hemma i Union Berlin, som slog till med en nick för 1–0. Han mötte påpassligt och kom före sin försvarare när han styrde bollen ner i bortre hörnet. Den förre IFK:arens tredje landslagsmål på nio matcher.

Det var också ett resultat som stod sig fram till halvtidsvilan.

Efter pausen hade Färöarna ytterligare en bra chans att spräcka sin nolla när mittbacken Filip Helander missbedömde en hög boll som höll på att resultera i ett friläge för bortalaget.

Men Helander hann tillbaka och reparerade sitt misstag.

Sverige hade några lägen också. Mujo Tankovic och Kristoffer Olsson samspelade snyggt mitt i halvleken och Olssons skott var också lurigt, men räddades av Gunnar Nielsen i bortamålet.

I den 65:e minuten halverades antalet spelare med Norrköpingskoppling på planen när förbundskaptenen Janne Andersson bytte ut både Sebastian Andersson och Ken Sema.

In kom bland annat landslagsdebutanten Dejan Kulusevski, blott 19 år gammal. Han fick dock först se en annan debutant sätta sitt första landslagsmål. Mattias Svanberg drog till från distans. Ett skott som styrdes lätt på en färöisk försvarare och gick in för 2–0.

Om det inte var avgjort innan så kändes det lite som spiken i kistan när Sverige varvade upp efter pausvilan. Mujo Tankovic hade ett läge att också skriva in sig i målprotokollet när hans skott dock täcktes till hörna.

Men 3–0 kom på hörnan.

Då var det John Guidetti som nickade via ribban. EM-platsen var klar sedan tidigare men Sverige fick avsluta kvalet med en seger och ärevarv.

Ken Sema fick också start på Friends Arena. Han byttes ut i andra halvleken.
Karta: Friends Arena