Loppet på Vikbolandet vill nå 200

200 deltagare är målet med den femte upplagan av Vikbovändan, där en ny gård finns med längs banan.

4 juni 2019 09:45

10 augusti är det dags. Med start och mål i Östra Husby cyklar eller springer deltagarna närmare 45 kilometer på Vikbolandet.

– Det här är inte loppet för eliten men man kan fortfarande vinna ett par skor så det finns nåt att springa för. Jjag pratade med en tysk elittjej som skulle till Ultravasan som tyckte det här kunde vara en kul grej att göra veckan innan men det här är i första hand träningsglädje, att folk ska komma ut på landet och uppleva det här med hållbarhet och vad man kan uppleva längs vägen. Det finns de som åkt med cykelkorg, shoppat loss och kommit med solrosor, ostar och allt vad det är. Det är ju jätteroligt, säger Frida Södermark, en av arrangörerna till loppet.

En ny lokal gård har tillkommit som möjligt stopp för deltagarna. Därmed är totalt sex gårdar på Vikbolandet involverade, med olika typer av verksamheter. Hållbarhet och närodlat är ledorden för loppet.

Mat- och energikontrollerna är täta vilket gör att loppet andas naturupplevelser snarare än tävlingshets.

– I år kommer vi helt undvika Arkösundsvägen. Det är ingen rolig miljö där så vi kommer faktiskt bara korsa den två gånger vilket känns jätteskönt för alla inblandade.

Duoklassen möjliggör både löpning och cykling i ett för den som vill. Två deltagare turas om att cykla och springa med fritt val på sträckorna. De måste hålla ihop hela distansen. Luckan får vara max 100 meter.

Deltagarantalet har ökat för varje år. 2018 var det 150 till start.

– Målet är 200 i år, men vi är ändå det lilla loppet. Vi vill hinna se alla, de ska känna att de inte försvinner i mängden, säger Frida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander