"Var en riktigt häftig upplevelse"

Först gjorde lille Joe Whitney sitt första mål i SHL. Sen gjorde store Dan Pettersson det också.

20 september 2018 21:03

– Jätterolig match att spela. Bra stämning, bra resultat. . . ja, det var en riktigt häftig upplevelse, sa Pettersson.

Han log.

4–1 mot Timrå var en skön start på SHL-säsongen för Linköpings HC.

5–1 i prestigemötet med HV 71 i andra matchen?

Ännu bättre.

LÄS MER: Betygen: De var bäst i LHC

LÄS MER: Candevi: Drömmar gror i Stångebro

Hemmapubliken jublade och spelarna hyllades stundtals med stående ovationer efter den siffermässiga utskåpningen av värsta rivalklubben.

Dessutom: upp i extremt tidig serieledning.

– Det är klart att det är en bra start med två raka vinster. Det är poängen som räknas, men jag tyckte inte riktigt att 5–1 speglade matchbilden. Vi var bättre, men inte så mycket bättre, sa Dan Pettersson.

Med två matcher avklarade på hemmaplan har LHC inlett starkt – och inte minst gäller det junioren Johan Södergran, som fått chansen och nu gjort tre mål på två matcher. Men det finns flera spelare som imponerat.

Inte minst doldisen Dan Pettersson, som gjorde mycket mot HV och dessutom sitt första mål i högsta serien.

– Inte så ofta det händer, men kul när det gör det. Det kom lägligt också och gjorde att vi fick ned HV:s energi igen, sa han om 3–1-målet i andra perioden.

På grund av en ljumskskada spelade inte nyförvärvet många matcher under försäsongen, men kom tillbaka till genrepet mot Färjestad och visade direkt att han ska ha en ordinarie tröja.

Det har han gjort i serieupptakten också.

198 centimeter och 94 kilo Pettersson tog för sig, vann tekningar och uppträdde med pondus.

Inte det minsta flashig, men nyttig och rejäl.

Värvad av Södertälje från Västervik och tanken var att 25-åringen skulle spela allsvensk hockey även i vinter. Men så hörde LHC av sig sent och till Södertäljes förtret hamnade centern i SHL i stället.

– SHL är ungefär som jag hade förväntat mig. Allt går fortare, det är mer närkamper och du möter bättre spelare. Det är jävligt skoj, det måste jag säga.

Nervöst?

– Nja, i första matchen var det lite högre anspänning än vanligt. Nu tyckte jag att jag hittade en bättre nivå. Det är fortfarande en hockeymatch som ska spelas och du har dina rutiner. Det är inget du behöver stressa upp dig över. Jag har ändå spelat viktiga matcher inför mycket folk tidigare.

Fjärdekedjan med Dan Pettersson som center med Fredrik Karlström och Daniel Olsson-Trkulja på kanterna har inlett lovande och nu svarat för två starka insatser.

– Vi jobbar hårt och ligger nära varandra för att få fast puckarna och få till långa anfall. Det känns bra, men vi har mycket kvar att jobba på, sa Pettersson.

LHC svarade för en stark första period, snyggt framspelad av Broc Little spräckte Joe Whitney sin egen nolla och strax före periodslutet ökade formstarke Johan Södergran till 2–0 när han styrde in Chad Billins passning framför mål.

HV kom tillbaka, skapade tryck och var vassare i andra perioden. Det gav också utdelning när Andreas Thuresson styrde in pucken förbi Jonas Gustavsson. Då var det förstås viktigt att fjärdekedjan strax senare lyfte upp spelet – och gjorde mål. Fredrik Karlström assisterade och Dan Pettersson avslutade.

Tidigt i tredje perioden kom också 4–1 när Broc Little ännu en gång spelade fram Joe Whitney som styrde in pucken i numerärt överläge. Whitney tvåmålsskytt – och då ville inte Johan Södergran vara sämre.

18-åringen har fått en drömstart på säsongen och lyckas med det mesta. Nu bjöd HV bort pucken i egen zon och efter snabbt växel fick Södergren öppet läge till 5–1.

– Andra perioden var dålig. Första och tredje var helt okej, sa Dan Pettersson när han sammanfattade 60 minuters hockey inför 6 185 åskådare i Saab arena.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten