Vad svarar ni på det här, LHC?

Det är som vanligt så här års. En massa frågor och inga svar. Än.

9 augusti 2019 07:00

LÄS MER: Sörensen: "Jag kunde knappt andas"

LÄS MER: Robertsson: "Många kommer överraska"

"Du som ser en massa träningar, hur ser det ut för LHC?" Jag vet inte hur många gånger frågan dykt under senaste veckorna. Jag brukar svara att ”tja, det är bra driv, men svårt att säga så mycket mer just nu”.

Lite mer utförligt skulle jag kunna uttrycka det så här:

Jonas Holös har inte samma offensiva spets som Lukas Bengtsson, men norrmannen kommer att få en stor roll. Broc Little kommer att göra sina mål och poäng. Patrik Lundh kommer att visa sig vara en sällsynt nyttig värvning. Backar som Eddie Larsson och Hampus Larsson kommer att göra det som förväntas av dem. Forwards som Andrew Gordon, Jimmy Andersson och Sebastian Karlsson kommer att kämpa som bara den.

Allt det där känner jag mig rätt övertygad om.

Men vad vet vi annars?

Inte mycket.

Man kan fråga sig vem som ska göra målen och vem som ska leda i power play – och här är ytterligare fem längre frågeställningar att fundera över så här en dryg månad före nedsläpp mot topptippade Djurgården:

1) Jonas Gustavsson har svarat för två okej säsonger, men inte fått det där stadiga lyftet. Får han det nu? LHC kommer att behöva att målvakten under längre tid är lika magiskt bra som han var under SHL-upptakten i fjol.

2) Mattias Bäckman fick nästan hela förra säsongen spolierad och frågan är om han kommer tillbaka – och i vilken form? Med tanke på backtapp i övrigt är det rent av nödvändigt att den kreative backen når upp till sin fulla potential.

3) I brist på på papperet vassare centervärvningar får Jaakko Rissanen och Mikael Frycklund nyckelroller som motorer i två tänkta toppkedjor. Är de tillräckligt bra för det? Hörde häromdagen att den förstnämnde hyllas av krävande LHC-bekantingen Fredrik Norrena och det låter ju onekligen lovande.

4) Joe Whitney må ha ett av de vassaste dragskotten som skådats i Saab arena, men visade det inte särskilt ofta i fjol. Mycket kan man säga om amerikanen, men nog känns det inte som han direkt är urtypen för intensiv Bert Robertsson-hockey? Snarare tvärtom, faktiskt. Eller?

5) Jag har aldrig gillat det där snacket om att inte få chansen. Är du tillräckligt bra så får du chansen – och då gäller att ta den. Flera spelare står inför sina hittills viktigaste säsonger. Det är dags för Henrik Törnqvist att visa att han kan lyckas även här, dags för Olle Lycksell att ta steget från talang till SHL-spelare, dags för Adam Ginning att visa att han har en framtid i NHL och dags för Nick Sörensen att verkligen leda laget. Klarar de det?

Positiva svar på de flesta av de här frågorna. . .ja, då blir LHC att räkna med. Negativa svar och det kan bli en vinter otäckt nära kvalstrecket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten