Succétränaren: Låter spännande

Först ska det bli guld i veckan och sen ytterligare en säsong med Linköping HC:s damer. Och i framtiden kan succétränaren Madeleine Östling tänka sig att basa för ett herrlag.

20 mars 2019 09:00

– Det vore häftigt, säger hon.

Så vitt vi vet finns ingen kvinnlig tränare för ett herrlag i ishockeyvärlden. Madeleine Östling skulle möjligen kunna bli den första – och är inte främmande för det.

– Det är ingenting som jag går omkring och tänker på. Nu är det bara fokus på finalen och att vi ska ha guldet med oss från Luleå. Men får jag ett sådant erbjudande och jag känner att det skulle vara utvecklande...varför inte? Men rätt stöttning runt omkring låter det absolut spännande. Att visa att vi kan, oberoende av kön, säger Östling.

– Rent ledarmässigt kan jag tänka mig att det finns både likheter och skillnader. Den stora grejen är att leda ett lag mot samma mål.

Skulle du vara redo att hantera eventuella fördomar som det skulle innebära?

– Det tycker jag.

Men innan det händer – om det nu händer – ska LHC först slå in matchbollen i SM-finalen mot Luleå. Redan under tisdagen var det avfärd till Norrbotten för att på plats ladda för match fyra. Efter 1–5 i Linköping i söndags är det öppet läge inför fortsättningen, men fortsatt fördel för LHC.

– Vi ska spela på samma sätt som vi gjorde i de två första matcherna. Då vinner vi. Senast gav vi bort för mycket i början och saknade en del energi. Det kommer inte att hända igen, säger Madeleine Östling.

Kan vi ta det som ett löfte?

– Löftet får vara att vi ska ta en match på bortaplan den här veckan. Då kommer vi därifrån som svenska mästare.

Matchdags

Luleå–Linköping HC

SM-final 4:5, Norrbotten Coop arena, onsdag 18.00 (SVT 2)

Läget i laget: Samma lag.

Notera 1: En eventuellt femte och avgörande final spelas i Luleå på torsdagen.

Notera 2: Poängligan i slutspelet toppas av Luleåduon Emma Nordin och Michelle Karvinen, båda på 15 poäng. Tre LHC-spelare har svarat för nio poäng: Pernilla Winberg, Kennedy Marchment och Sidney Morin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten

Ämnen du kan följa