Rymdingenjören som blev LHC-ikon

När Anders Mäki nu meddelar att han lämnar Linköpings HC tar också ett 30-årigt "förhållande" slut. Mäki har, frånsett en säsong i Nyköping, varit klubben trogen både som spelare och ledare. Här är hans långa LHC-resa, från start till mål:

8 oktober 2018 17:00

Maj 1988

Inför återkomsten till division 1 ville LHC förstärka truppen och i Norrbotten hittade man en mycket ambitiös 22-åring, utbildad till rymdingenjör, som spelat A-lagshockey i Kiruna, men som nu var sugen på att flytta för att studera. Valet stod mellan Almtuna och Linköping, men Anders Mäki valde till slut LHC och det valet blev alltså startskottet till ett 30-årigt "förhållande" till Cluben.

"Det som fällde avgörandet var att Owe Holmberg, som var tränare i LHC då, verkligen visade att de ville ha över mig", berättade Anders själv om klubbvalet i boken "Linköpings Hockey Club - och den förändrade självbilden".

Några studier blev det emellertid inte för Mäki, utan han fick snabbt ett erbjudande om ett ingenjörsjobb på Saab och det nappade han på. Den 5 augusti gjorde han sin första försäsongsträning med LHC, där den store poängkungen då var Håkan "Hacke" Karlsson.

1991

När LHC tvångsdegraderades till division 2 ville Mäki spela kvar på en högre nivå och gick därför till rivalen Nyköping, en övergång som inte sågs med helt blida ögon av LHC-supportrarna, men tack vare övergångssumman kunde också LHC klara ackordet. Säsongen efter, när LHC åter var i ettan, så återvände dock Mäki till Cluben, och då inte LHC kunde betala hela övergångssumman till Nyköping säger ryktet att en begravningsbyrå gick in och betalade det som fattades för att lösa honom.

1992-1998

Mäki blev snabbt uppskattad som en spelskicklig center, som alltid gjorde sitt för lagets bästa. Han nådde aldrig den högsta serien som spelare och slutade med elithockeyn våren 1997 hemma mot Västerås i elitseriekvalet. "Det blir för mycket tid borta från familjen och en ständig jakt efter barnvakt", sa Mäki till Corren i samband med "avskedet".

Men – hösten 1997 gjorde han comeback då hockeysuget blev för starkt och LHC behövde förstärka. Efter två(!) träningspass med laget hoppade Mäki in i den tredje perioden när LHC besegrade Tingsryd borta med 4–2 och tränaren Ulf Weinstock var upprymd över "nyförvärvets" comeback. "Han är så vältränad och har spelat lite i Lintek och jag vill ha in honom i laget så snabbt som möjligt", sa Weinstock till Corren efter matchen.

LHC gick så småningom till ett nytt elitseriekval och hyllades med stående ovationer av 3483 åskådare i Stångebrohallen i den sista matchen mot AIK, trots att laget återigen missade att ta sig upp. "Nu får det räcka. Jag får heller inget nytt kontrakt, och dessutom är det nog dags att äntligen operera mitt skadade knä", berättade Mäki för Corren, som gjorde strax över 300 serie/kval-matcher i LHC-tröjan under sin karriär.

1998

Mäki tog snabbt plats i LHC:s sportgrupp efter den avslutade elitkarriären, men gjorde också ett inhopp när Mjölby Södra Hockey klarade sig kvar i "nya division 2" i den sista matchen. "Södra har varit hårt drabbat av skador och sjukdomar och då kändes det rätt att ställa upp. Även för LHC:s del är det viktigt att Södra finns kvar i nya division II", sa den då 32-årige Mäki i Corren.

I en faktaruta till ett reportage med Mäki gick det också att läsa att han hade Coca-Cola som favoritdryck, Bruce Springsteen som favoritartist och Robert de Niro som favoritskådis. Bästa filmen han sett var "Det ligger en vit man i din säng, mamma?".

1999

I mars presenterade LHC sin nye sportchef – Anders Mäki. Det dröjde bara någon månad innan han fick vara med och fira det historiska avancemanget till elitserien. "Välkomna till elitserieklubben", sa Mäki när han vid åttatiden öppnade kansliet för Corren morgonen efter avancemanget i Mora.

Någon månad senare kom han också med ett utspel som väckte reaktioner: "Stäng serien! För nedflyttning, vill säga. Däremot skall givetvis de allsvenska lagen ha full möjlighet att komma upp. Så varför inte utöka elitserien till 14 lag?", skrev Mäki i sitt inlägg.

2000-2018

LHC ramlade ur elitserien första året, men tog sig snabbt upp igen. Under åren fram till i dag har Mäki alltid tillhört LHC:s "ledning", i rollerna som sportchef, styrelsemedlem, vice klubbdirektör och klubbdirektör (tog över efter Mike Helber hösten 2014). Han har bland annat jobbat aktivt med att stärka damhockeyns ställning och reagerade starkt när SVT våren 2014 bröt SM-finalen för damer mellan Modo och LHC för att visa "Vem vet mest?". På Twitter skrev Mäki: "@SVTSport bröt plötsligt sändningen av damfinalen för Vem vet mest? Det ska dom få sååå jävla mycket faaaan för!!! Räkna med det!.

Dagen efter sa Mäki, efter att ha bett om ursäkt till SVT för ordvalet och samtidigt fått en ursäkt tillbaka: "Vad tror du hade hänt om det varit Sverige-Portugal, Zlatan mot Ronaldo? Det är skillnaden, om man ser i ett jämställdhetsperspektiv, så tror jag att man hade haft en person som hade haft jour och sett till att det inte hänt."

Parallellt har Mäki också varit med och byggt upp damfotbollen i LFC, och var under en tid klubbdirektör i både LFC och LHC samtidigt. I april 2015 lämnade han dock posten i LFC och blev enbart klubbdirekör i LHC.

8 oktober 2018

Anders Mäki meddelar att han vid årsskiftet lämnar jobbet som klubbdirektör i LHC.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa