"Många kommer att överraska"

LHC saknar spets. Tanken är garanterat tänkt. Av många. ”Man ska inte stirra sig blind på det”, säger Bert Robertsson, nye tränaren.

7 augusti 2019 07:00

Försäsongen är i full gång och under de senaste dagarna tränar Linköpings HC dubbla pass. Nästa torsdag är det dags för första träningsmatchen, mot Djurgården i Mjölby. Även om inga dörrar är stängda är tanken att starta säsongen med den trupp som nu finns på plats och där alla utom Dan Pettersson är i träning på is. Det gäller även långtidsskadade backen Mattias Bäckman.

Fast supportrarna hoppas fortfarande på något vasst nyförvärv och inte minst snackas om behovet av en förstacenter och mer spets. Men om Bert Robertsson är orolig så döljer han det väl.

– Jag har också märkt att det snackas om det, säger han.

Vad känner du själv, då?

– Vi har ju mycket spets ändå. Eller mycket och mycket…allt är ju relativt så. Men jag tycker framförallt inte att man ska stirra sig blind på vad killarna presterat i poäng tidigare. Vi kommer att ha en väldigt bred trupp.

– Man ska tänka på att vi har många unga killar som inte riktigt blommat än. Med ett tydligt ledarskap har vi många som har potential att göra det. Med bra träning, bra vanor och ett jäkla engagemang. Det är det som vi ska vrida upp och som gör att killarna bjuder på sig själva och varje dag tävlar på allra högsta nivå i Sverige. Det är vår ambition, säger Robertsson.

Så det ska bli en bred spets?

– Ja, jag är övertygad om att vi har många som kommer att överraska i vinter.

Så här års är det förstås mycket som kan förändras, men i skrivande stund testas bland andra en kedja med Andrew Gordon, Mikael Frycklund och Broc Little och en annan med Nick Sörensen, Jaakko Rissanen och Patrik Lundh.

– Vi har en del formationer som vi vill se och som kan bli bra. Det finns flera spännande konstellationer. Vi vill inte skriva något i sten, men också få till någon slags kontinuitet. Någonstans måste vi börja, säger Bert Robertsson.

Tränaren räknar inte med någon tydlig kedjehierarki med två offensiva och producerande och två defensiva och hårt jobbande enheter.

– Alla är olika, men jobba hårt som sjutton ska alla göra. Sedan gäller det att krydda det med olika personligheter och spelartyper, säger Robertsson.

Han funderar ett ögonblick innan han fortsätter:

– Jag känner så här. Första, andra, tredje eller fjärde…det är inte så noga. Den formation som är på isen kommer att vara förstaformation där och då. Det är så vi vill bygga laget. Några kommer att ha mer offensiv slagkraft, så är det ju. Men kravet är att alla är lojala och jobbar som bara den. Det kommer vi aldrig att backa ifrån.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten