"Man känner sig närmare LHC än tidigare"

"Det känns som att huvudet och kroppen håller på att sprängas", konstaterade Gustav Forsling efter att ha släpat 110 kilo vikter fram och tillbaka tio gånger över en matta på 15 meter.

17 maj 2019 18:30

Tillsammans med ett helt gäng tidigare LHC-spelare är Chicago-backen på plats i hemstaden Linköping över sommaren.

Med en uppvärmning som såg ut som ett vanligt fyspass och ett avslut som förde tankarna till ett riktigt mördarpass tog Jonas Junland, Klas Dahlbeck, Marcus Högberg, Christian Engstrand och nämnde Forsling välförtjänt helg.

– Vi har kommit överens allihop om att tömma kropparna när det är fredag. Det är den tuffa dagen och nu gör kroppen riktigt ont... även om det på samma sätt också är lite kul, flåsar Jonas Junland.

Han berättar att man kör fem dagar i veckan, måndag till fredag, och att Anton Karlsson normalt också är en del av träningsgruppen som kör på Nordic Wellness.

– Vi gör det för våran egen skull, inte för någon annans. Sköter du dig inte här kanske du inte har ett jobb. Men i övrigt skulle jag vilja hävda att det här är en rätt så bra potentiell femma.

Klas Dahlbeck ler på stolen bredvid och fyller i:

– Den hade hållit bra klass. Inget snack om det.

Med fyra backar och två målvakter känns balansen ganska defensiv. Vem hade gjort målen egentligen?

– Forsling löser. Sedan får jag agera libero och Junland gå upp på center med någon av målvakterna som vinge. Vattentätt.

Dahlbeck, som nyligen skrev på ett nytt ettårskontrakt med regerande KHL-mästarna CSKA Moskva, berättar om sin häftiga vår i Ryssland.

– Det är alltid kul att spela i ett vinnande lag. Efter att jag vann TV-pucken med Småland 2008 hade jag inte vunnit något, så det var väl på tiden. Överlag trivs jag väldigt bra i både CSKA och Moskva.

Trots att frun är från Linköping och paret har köpt hus i staden så verkar det dröja ett tag innan nummer 6 är tillbaka i Saab arena.

– För mig är Linköping hemma. Sedan känner jag, just nu, att jag vill göra några år till utomlands. Om det är KHL, NHL eller något annat vet jag inte. Fast är det något jag har lärt mig under de här åren är det att aldrig säga aldrig.

Totalt har kvintetten runt det lilla bordet vi samlats vid gjort 738 A-lagsmatcher för LHC. Fler lär det bli framöver och får man tro spelarna själva verkar Jonas Junland och Gustav Forsling ligga närmast respektive längst ifrån en återkomst.

– Forsling kanske skriver på ett nytt jättekontrakt med Chicago snart medan jag får se vad som händer när kontraktet går ut i Schweiz nästa år. Det jag kan säga nu är att hyfsat mycket lutar åt en förändring efter det, konstaterar Junland.

Han är dock tydlig med att inte lova något.

– Alla vi är ju här i Linköping av en anledning. Nu när "Pajen" (Niklas Persson) tagit över som sportchef tycker jag också att man känner sig närmare LHC än tidigare. Man ska dock aldrig lova saker innan man vet att det är säkert. Ringer du däremot någon av oss under säsongen och frågar: "hur gick det för LHC häromdagen", är jag rätt säker på att alla kan svara.

Vad gäller målvaktsduon så vet Marcus Högberg att han vill försöka slå sig in på riktigt i Ottawa Senators.

– Trots att jag var borta på grund av skador två månader i början, och lite på slutet, så kändes det bra att få göra NHL-debut. Alla vet att det kan svänga snabbt där borta.

Christian Engstrand då?

Han vet bara att han inte vet.

– Mora är ett avslutat kapitel för mig. I dagsläget är inget annat riktigt nära, utan det känns 50/50 om det blir Sverige eller utomlands nästa säsong.

Så kan spelarnas framtid se ut

Jonas Junland, 31, Lausanne HC:

Har ett år kvar på kontraktet med i Schwiez. Efter det är backklippan, som uppenbarligen verkar sugen på att vända hemåt, 32 år. Antagligen medräknad i Niklas Perssons planer för säsongen 2020/21.

Spelade i LHC (A-laget): 2005–2008 och 2013–2016.

Klas Dahlbeck, 27, CSKA Moskva:

Säger själv att han vill göra flera år till utomlands. Rimligt att tro att att 27-åringen vänder hem när han är i samma ålder som Junland.

Spelade i LHC: 2009–2012

Marcus Högberg, 24, Ottawa Senators:

Är precis på gränsen mellan AHL och NHL. Har Högberg inte lyckats ta en ordinarie plats inom 2–3 år känns lär han se sig omkring.

Spelade i LHC: 2013–2017.

Gustav Forsling, 22, Chicago Blackhawks:

I kontraktsförhandlingar med Chicago. Lär ha ett nytt kontrakt en bit efter VM. Om utvecklingen fortsätter kan Forsling vara NHL-back i minst tio år framöver.

Spelade i LHC: 2014–2016.

Christian Engstrand, 30, klubblös:

Ett oskrivet blad. Kan hamna precis var som helst.

Spelade i LHC: 2013–2017.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Eidhammer