Linköpingssonen ska leda Sverige i JVM

Från Linköping till Vancouver och Victoria i Kanada. LHC-produkten Adam Ginning, 18, ska tillsammans med Johan Södergran representera Sverige i JVM.

5 december 2018 13:40

– Det känns bra. Riktigt roligt, säger Adam Ginning efter beskedet.

Under turneringarna inför JVM har Ginning fått ta en stor roll både på isen och i omklädningsrummet. Förutom mycket speltid, framför allt i defensiva moment, har han även fått äran att vara lagkapten.

– Det har varit jättekul att få det förtroendet. Sedan gick det ju inte jättebra för oss som lag senast. Men det är alltid kul att vara med landslaget och spela matcher, säger Ginning.

Är det någon skillnad på rollen du har i LHC och i landslaget?

– Jag får en större roll i landslaget. Jag spelar lite mer där och fick väldigt mycket spel i boxplay när vi var i väg. Jag hoppas att jag ska kunna jobba mig till en sådan roll även här i LHC.

Är det någon skillnad i ditt spel där?

– Nej, det är rätt lika. Jag har ju kommit hit på grund av spelet jag spelat här och då är det ju bara att fortsätta med det i landslaget, säger han och ler.

För drygt två och ett halvt år sedan tog han klivet upp i A-laget för första gången och är nu inne på sin tredje säsong med spel i SHL. Av de tidigare backtalangerna som kommit upp, med Gabriel Carlsson och Gustav Forsling som exempel, har det stora genombrottet kommit efter drygt två säsonger med A-laget.

–  Jag kommer in i det mer och mer och tar en större roll och ett större ansvar för varje match som går. Det hade väl varit konstigt om man hade gått in på sin tredje säsong utan att ha tagit några kliv alls, säger Ginning och skrattar. Han fortsätter.

– De matcherna som jag känt att det inte varit så bra är de som jag har slarvat mycket med pucken och inte tagit så bra initiativ. Jag har blivit lite stillastående. Defensiven tycker jag har varit bra hela tiden, men det är just spelet med puck som jag måste fortsätta utveckla. Det gäller att vara med hela tiden och åka med pucken hela tiden så man inte sätter sig själv eller sina lagkamrater i dåliga situationer. Sedan är det bara för mig att fortsätta spela bra i defensiven och utveckla det jag redan är bra på ytterligare. Det har blivit bättre mot slutet.

I somras gick han som den 50:e spelaren i NHL draften när han blev vald i andra rundan för Philadelphia Flyers. Därmed har han haft en sommar på NHL-campen tillsammans med Olle Lycksell, som blev draftad av Flyers året innan.

– Först var jag på draften i Dallas och sedan åkte jag direkt över till Philadelphia där Olle redan var på plats. Det är svårt att komma in i en grupp helt själv så det var skönt att han var där. Samtidigt var det väldigt många svenskar som man kände till lite grann och kunde prata med. Det gjorde det enklare att komma in gruppen, säger Ginning och tystnar i några sekunder för att fortsätta.

– Det var mycket bra saker som hände för mig i somras och även förra säsongen. Han ler.

Hur är kontakten med Philadelphia nu?

– Jag har kontakt med en kille där som ringer mig rätt ofta. Vi pratar om hur det går och hur jag känner med hockeyn.

Efter den här säsongen går kontraktet med LHC ut. Frågan är om chansen för att åka över och testa på spelet i Nordamerika finns redan till nästa säsong för 18-åringen.

– Just nu vet jag inte riktigt. Jag spelar här och kommer göra det den här säsongen. Sedan får vi se vad som händer efter det. Det är mycket kvar av den här säsongen och man vet aldrig hur det går och hur det slutar. Det är bara att jobba på här och så får vi se.

LHC-forwarden Olle Lycksell har varit med i landslagsturneringarna inför JVM men kom inte med i bruttotruppen. Däremot är en forwardsplats fortfarande öppen.
Forwarden Hugo Leufvenius, som gjorde två säsonger i LHC innan flytten till Kanada för spel i OHL med Sarnia Sting, finns också med i truppen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi