LHC:s åtgärd för att klara krisen

Här är Linköping HC:s åtgärd för att stoppa blödningen på grund av coronakrisen. På onsdagen korttidspermitterades 25 personer i förening och bolag.

25 mars 2020 15:05

– Alla vet hur världen ser ut och det här är vad vi kan göra just nu. Alternativet hade varit betydligt värre, säger tillförordnade klubbdirektören Anders Bouvin.

Som varsel och/eller uppsägningar?

– Den risken hade funnits. Med en sådan här åtgärd hoppas och tror jag att vi ska slippa det.

Ishockeyklubbens personal informerades under onsdagen och 25 fast anställda medarbetare permitteras till 60 procent. Det handlar om kanslipersonal i förening och idrottsaktiebolag, men också anställda på restaurang och reklambyrå. I nuläget omfattas dock vare sig spelare eller ledare. Men Bouvin utesluter inte att även det kan komma i fråga senare.

– Vi tittar på och diskuterar det också. Men inte aktuellt just nu, säger han.

 

Rent formellt finns inte längre några hinder för en sådan åtgärd. Efter ett extrainsatt möte enades de 14 SHL-klubbarna om ett avtal som tillåter dem att även korttidspermittera sina ledare och spelare. Nu är det upp till varje klubb att avgöra hur man väljer att agera.

Anders Bouvin säger:

– Det är viktigt att säga att vi fortfarande måste ha verksamheten igång. Det här beslutet om korttidsarbete (ett annat ord för permittering) är något som vi kommer att se över vecka för vecka. Det är omöjligt att ge någon exakt tidsram.

Personalens reaktion?

– Alla är medvetna om hur det ser ut i världen och min känsla är att det finns en stor förståelse. Och återigen: det är trots allt ett bättre besked än att tvingas säga upp personal.

 

Snart två veckor har gått utan ishockey och många klubbar blöder med likviditetsbekymmer och utan inkomster från hemmamatcher med medföljande intäkter. Just nu råder även värvningsstopp i SHL.

– Självklart finns det en oro. Det finns inte en klubb som gör precis allt vad den kan för att överleva den här epidemin, säger Anders Bouvin och fortsätter:

– Min förhoppning är att säsongen kommer igång till hösten och att vi spelar vår första hemmamatch 26 september. Det är det som vi jobbar mot. Även under den senaste tiden har vi lyckats skriva några större marknadsavtal.

Har budgeten ändrats för nästa säsong?

– Vi behöver titta över allting och det görs hela tiden.

Några beslut tagna om att exempelvis skära i spelarbudgeten?

– Nej.

LHC hade budgeterat för ett nollresultat efter grundserien, vilket innebar att slutspelsmissen inte blev lika tung. Däremot tappades mycket pengar på avslutningsmatchen mot Oskarshamn som spelades utan publik i Saab arena.

– Totalt sett skulle jag säga att det rörde sig om uppemot en miljon kronor, säger Anders Bouvin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten

Ämnen du kan följa