LHC-talangen klar för NHL

Efter en kometstart på säsongen med LHC i SHL blev forwarden Johan Södergran uttagen till junior-VM. Nu väntar nästa steg i framgångssagan – han har skrivit ett treårskontrakt med LA Kings.

10 juni 2019 20:05

Det var i draften 2018 som Johan Södergran blev draftad i runda sex som 165 av Los Angeles Kings. Under flera camps har han visat framfötterna och haft ett extra öga på sig under SHL-säsongen med LHC, där han spelat sig till en ordinarie plats i laget.

Men nu står det alltså klart att han kommer tillhöra Los Angeles organisation i tre år framåt på ett entry-level kontrakt, vilket bekräftas på LA Kings hemsida.

– Det känns grymt bra. Jag har fått en bra utveckling i LHC under de fyra åren jag varit här. Det har gjort att jag kunnat skriva på med Los Angeles i dag, säger Södergran och fortsätter:

– Jag har haft en regelbunden dialog med LA under säsongen men sedan började vi komma mer in på nästa år och då gick det över till snack om kontrakt. Tanken är att jag ska spela i USA och tampas om en plats i NHL. Såklart är det bra att vara realistisk och ställa in sig på spel i AHL, men allting kan ju hända. Jag ska ge allt för att ta en plats i LA Kings och kommer ge det här en stor chans.

I flera fall har spelare lånats ut till SHL-klubben de tillhört när de skrivit kontrakt likt dessa, men så är inte planen för Johan Södergran.

– Johan kommer inte spela hos oss nästa år. Han kommer att tillhöra LA:s organisation, säger LHC:s general manager Niklas Persson.

Finns det någon chans att han blir utlånad till LHC?

– Nej, det gör det inte. Eller jo, det gör det väl på sätt och vis. Vi har inte stängt några dörrar för Johan. Om han under hösten känner att det inte går bra och att han inte spelar där han vill är han varmt välkommen tillbaka... om inte vi har hunnit täcka upp med någon annan. Det är inga hard feelings från oss på så sätt. Vi stöttar honom i det här. Men tanken är inte att han ska tillbaka utan han ska spela i deras organisation.

Vad betyder det för LHC. Kommer ni ersätta honom?

– Det är inte prio ett. Vad det betyder för oss är att vi tappar en ung spelare som hade varit kul att se spela för oss i SHL. Jag tycker att Johan gjorde en bra rookiesäsong förra året och visade i sina bästa stunder vilken bra och intressant spelare han är. Han är otroligt stark på pucken och vi tappar en spelare som jag tror skulle bidra för oss i år. Med det sagt finns det många unga killar runt omkring som är på väg upp och nu blir det mer utrymme för dem, säger Persson.

Det är dock inte bara pest och pina att LHC blir av med en ung och talangfull spelare. På grund av kontraktet kommer klubben få in drygt 2,3 miljoner kronor.

– En viss del av den totala summan pengar går till hans moderklubb, en viss del går tillbaka till svensk hockey och resten går till oss. Men man vet inte den exakta summan förrän det är helt klart hur många spelare som lämnar Sverige. Jag vet inte på rak arm hur många det är. Det är lite plus eller minus på den summan, säger Persson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi