"Kan säkert göra varandra bättre"

På besök på LHC-herrarnas träning i går: damcoachen Madeleine Östling. "Vi är alla olika och kan säkert göra varandra bättre", säger hon.

8 augusti 2019 19:30

Det mesta var sig likt på torsdagspasset i Saab arena.

Men inte riktigt allt.

Med på isen fanns Madeleine Östling, som under de senaste säsongerna tagit LHC-damerna till dubbla SM-finaler. Ett steg för att ytterligare öka utbytet av erfarenhet inom elitverksamheten i klubben.

– Skitroligt, säger hon och ler.

Det var hon själv som av eget intresse tog initiativet när hon häromdagen sprang på nye herrtränaren Bert Robertsson i gymmet.

– Jag var med någon gång i fjol och frågade om jag fick vara med nu också. Enda motkravet var att jag skulle komma med feed back efteråt. Hockey är hockey. Det är roligt att se nya övningar, höra en ny röst och samla erfarenhet och intryck.

– Många övningar som vi kör är de samma. Samma upplägg, samma tanke. Jag har också mina favoriter och nu kanske man kan hitta en ny tvist på dem, säger Madeleine Östling.

Dina spontana intryck?

– Det känns nytt och fräscht. Jag upplever Bert som jävligt tydlig och det är spännande att se hur han driver på. Sen är det en stor grej att komma varandra närmare i föreningen. Man träffar på varandra i gymmet och i korridorerna och jag tycker att det är viktigt att veta vem alla är. Det ska inte finnas någon i mitt lag som inte vet vem Bert Robetsson är.

– Det ska vara tajt samarbete. Vi är en och samma klubb och alla vill samma sak. Vi är alla olika och kan säkert göra varandra bättre.

Ni kanske minns diskussionerna som dök upp i fjol när succétränare Östling fick frågan om hon i framtiden kunde tänka sig att basa för ett herrlag.

– Det var många som frågade och jag är nyfiken på om det är någon skillnad. Jag har aldrig varit i den här världen med herrhockey.

Är det någon skillnad, då?

– Jag vet inte. Man tror ju det. Klart att det av fysiologiska orsaker blir en skillnad på fart och styrka, men annars kanske det inte är någon skillnad. Alla vill ju vinna. Alla har en spelidé. Alla vill göra mål.

Kommer du att vara med fler gånger?

– Får jag chansen och det hinns med är jag det gärna. Men det är fullt fokus på damerna.

Nästa steg? Att vara med och leda övningar?

– Haha. Det vet jag inte. Det är Bert som bestämmer. För egen del är jag jättenöjd att få vara med och se och lära.

Han är inbjuden till er också.

– Absolut. Han är så välkommen.

Vad gäller LHC-damerna är förstås också försäsongsträningen i full gång. Skillnaden där är att truppen ännu inte är fulltalig – och inte blir det förrän systrarna Zoe och Tori Hickel ansluter i slutet av augusti.

– Vi tränar hårt och jag tycker att det ser spännande ut. Det blir en lite annan approach på laget i vinter och vi blir jobbigare att möta. Grunden är att alla jobbar hårt och är duktiga på att åka skridskor, säger Madeleine Östling.

Så såg LHC-laget ut på träningen

Vita laget:

Målvakt: Jonas Gustavsson.

Backar: Jonas Holös, Hampus Larsson, Adam Ginning, Anton Björkman, William Worge Kreu.

Kedjor: Andrew Gordon, Mikael Frycklund, Broc Little – Nick Sörensen, Jaako Rissanen, Patrik Lundh – Olle Lycksell.

Blå laget:

Målvakt: Jacob Johansson.

Backar: Mattias Bäckman, Eddie Larsson, Anton Mylläri, Simon Lundmark, Max Lindroth.

Kedjor: Henrik Törnqvist, Filip Karlsson, Joe Whitney – Jimmy Andersson, Robin Johansson, Sebastian Karlsson – Arvid Costmar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten