"Jag är inte den som tar plats"

Centern Filip Karlsson är inte den som tar mest plats i ett omklädningsrum. Det är dock ingenting som märks under Linköping HC:sSHL-matcher. "Jag är ganska tillbakadragen men försöker istället vara en ledare på isen", säger han.

14 januari 2019 19:09

Förra säsongen var tung för Filip Karlsson. Med en bruten handled som spökade fick han hålla sig borta från ishockeyn hela året.

– Jag kände att jag hade gjort ett bra år innan och var på väg uppåt. Så det var tungt såklart. Jag har aldrig haft en så stor skada innan, säger Karlsson.

Mitt i allting blev det dock klart med Linköping HC, vilket gjorde att han ändå kunde titta framåt.

– Det blev klart ganska tidigt med LHC. Vi hade snackat lite redan året innan och jag pratade rätt mycket med Dan Tangnes. Det blev klart under säsongen och det var jäkligt skönt att veta var man skulle spela nästa år. Jag kände att jag ville testa något nytt när jag hade varit i Rögle så länge. Det kändes som det skulle vara utvecklande att byta miljö.

När det blev officiellt att han var klar för Linköping riktades en del kritik mot honom. På sociala medier var det många som hävdade att LHC tagit sig vatten över huvudet när de värvade en skadad spelare som inte fått sitt stora genombrott än.

– Många visste inte vem jag var och jag hade inte gjort så mycket väsen av mig, säger Karlsson och skrattar till.

– Eftersom jag missade hela förra säsongen och inte hade så mycket meriter var nog många osäkra på mig. Lite kände jag väl av det men det var inget jag påverkades av. Jag fokuserade mest på att komma tillbaka från min skada. Det som var det viktiga för mig var att hitta min roll i laget och att känna att tränarna trodde på mig.

Nu har över halva säsongen gått och Karlsson har hittat sin plats i både staden och laget. På sina 26 spelade matcher har han stått för tre mål och sju assist.

–  Det har gått bra för min egen del. Förra matchen mot Djurgården var väl kanske lite sådär, men det har känts bra innan dess. Jag fick en tuff start med att bli lite skadad igen när jag precis hade kommit in i det. Det var tufft då jag kände att jag behövde mycket matcher eftersom jag hade varit borta så mycket. Men det har känts bättre och bättre.

Det känns som att du tagit din plats bra i laget och bevisat att du var en bra värvning. Men vad känner du själv?

– Tack så mycket. De sista tio matcherna har det känt som jag närmat mig det jag vet att jag kan. Sedan har det fortfarande varit lite upp och ner. Det gäller att försöka hålla jämnheten. Det handlar nog om inställning och att säga till sig själv att man ska vara en bra center i ligan i varje match.

Vad är du redan bra på då tycker du?

– Jag har en ganska bra spelförståelse och är ganska allround. Jag är bra på att fördela pucken till mina medspelare och försöker göra dem bättre. Jag har en bra skridskoåkning och försöker ligga rätt och spela smart.

Under säsongen har det snackats mycket om att LHC har fått ihop en bra grupp. Det är något som Karlsson också intygar.

– Man märkte direkt när man kom hit att det var en bra grupp. Alla drar åt samma håll och vi är väldigt fokuserade på det vi ska göra.

Vad har du för roll i gruppen?

– Jag är ganska tillbakadragen och den som är lite tystare i omklädningsrummet. Jag säger inte så jättemycket inför alla. Det är lite sådan jag är som person. Jag trivs med det och försöker istället vara en ledare på isen. Jag är inte den som tar plats först utan låter oftast andra göra det. Men det trivs jag med, säger han och ler.

Filip Karlsson

Ålder: 22 år (född 1996)

Kommer ifrån: Ängelholm.

Bor i: centrala Linköping.

Position: center.

Bästa spelaren i laget: Lukas Bengtsson. "Han är en av de bästa backarna i ligan och honom spelar man gärna med. Han är bra både offensivt och defensivt och hittar bra passningar".

Målsättning: Att bli en av de bästa centrarna i ligan och på sikt ta sig till NHL. "Jag är fortfarande ung och har chansen att ta mig dit".

Övrigt: Har aldrig spelat ett slutspel på seniornivå. "Det hade varit kul att ta sig till slutspel i alla fall eftersom jag aldrig upplevt ett slutspel med ett A-lag".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi