"Gått och väntat på det här ett tag"

Det är något med premiärer. "Det blir roligare och roligare för varje år", säger Anton Karlsson.

14 september 2018 07:52

LHC-backen ler efter avklarad torsdagsträning i Saab arena.

På lördag börjar det.

Allvaret. Det roliga.

– Herregud, så skönt. Man har gått och väntat på det här ett tag nu, säger han.

Säg Landsbro, säg ishockeyspelare, säg back, säg Karlsson och 99 av 100 tänker på Erik, hyllad stjärna i NHL. Men det finns en till som passar in på allt det där.

Anton Karlsson.

LÄS MER:Kolla in vår hockeybilaga

25-åringen laddar för sin femte A-lagssäsong i LHC-tröjan och nu verkar det vara lugnt med spel i premiären mot Timrå. Backen har dragits med en underkroppsskada ("vill inte säga mer än så") och vilat från isträningarna tidigare i veckan. Men nu körde han för fullt och gav positivt besked efteråt.

– Man får ta en dag i taget, men det kändes bra.

Varit orolig?

– Njae, man får lära sig att det är 52 matcher som ska spelas och att det inte är någon katastrof om jag skulle missa den första. Men det är klart, det är en premiär med allt vad det innebär.

Ja, vad innebär det?

– Man vill att det ska sätta i gång så fort som möjligt. Det blir mer och mer så för varje år. Känslan och atmosfären att det verkligen gäller någonting slår det mesta. Det är det man spelar för. Jag tycker också att det blir roligare och roligare för varje år. Tidigare var det en större anspänning och man var mer osäker på sin plats.

Född och uppväxt i lilla Landsbro flyttade han som 16-åring till något större Tingsryd för att gå på hockey­gymnasiet. Året efter kom han till Linköping och har sedan dess vandrat från junior- och hela vägen upp till A-laget.

Doldisen är inte typen som ofta får de stora rubrikerna. Det hårda jobbet är varumärket. Ska stjärnorna glänsa måste det finnas andra som ger dem utrymme att göra det.

– Det är en ny trupp och en ny stab och jag tror att alla är lika förväntansfulla. Efter förutsättningarna och den tid som vi haft på oss tycker jag att vi kommit en bra bit på vägen. Sen är det ju så att en sådan här process aldrig stängs, det händer saker hela tiden, säger Anton Karlsson.

Fakta

LHC-TRUPPEN 2018/19

Målvakter: 30) Jacob Johansson, 50) Jonas Gustavsson.Kommentar: Gustavsson var absolut inte dålig när han i fjol kom tillbaka till svensk hockey. Men riktiga jämnheten och stabiliteten saknades och känslan är att här finns mer. Johansson har visat att han håller på SHL-nivå, men behöver ta nästa kliv.

Backar: 3) Almen Bibic, 4) Chad Billins, 5) Mattias Bäckman, 6) Alexander Karlsson, 32) Lukas Bengtsson, 37) Adam Ginning, 47) Anton Karlsson, 53) Eddie Larsson.Kommentar: B-trion Billins, Bäckman och Bengtsson får viktiga roller när det gäller spelskicklighet och offensiv kraft. De två sistnämnda är starka nyförvärv som gör att det ser snäppet vassare ut. Dags för Ginning att få ett riktigt genombrott?

Centrar: 9) Derek Roy, 12) Sebastian Karlsson, 18) James Wright, 27) Dan Pettersson, 36) Filip Karlsson.Kommentar: Det såg tunt ut – men så värvades Wright in sent och han blir nyttig i vinter. Roy vann interna poängligan förra året, men borde kunna göra mer än 35 poäng. Skadefyllda försäsonger för Pettersson och Karlsson gånger två.

Forwards: 13) Andrew Gordon, 17) Fredrik Karlström, 19) Joe Whitney, 20) Nick Sörensen, 22) Adam Brodecki, 29) Nikola Pasic, 31) Olle Lycksell, 38) Johan Södergran, 41) Broc Little, 71) Daniel Olsson-Trkulja, 84) Jimmy Andersson.Kommentar: Poängkungen Little tillbaka är förmodligen en av seriens bästa värvningar. Förhoppningen är att det ska bli mer spetsigt, men då krävs att spelare som Sörensen och Gordon visar mer. Kan Lycksell, som blir center i premiären, slå igenom? Inte alls omöjligt.

Medelålder: 26 år.

Medellängd: 183 cm.

Medelvikt: 85 kg.

Tränare: Tommy Jonsson.Kommentar: Alla gillade Dan Tangnes, men underkänt med tre raka kvartsfinaler. In kommer Jonsson, som tog Brynäs till guld, men sedan fått sparken två gånger om. Hårt jobb och attityd blir nyckelord. Behöver lyckas med att skapa en större taktisk flexibilitet.

Assisterande tränare: Klas Östman och Johan Åkerman. Målvaktstränare/­videocoach: Mikael Vernblom.

Per Bergsten

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten