Efter miljonsponsring – vill hjälpa LHC dam mer

Företagaren Sören Eriksson, som Sporten i måndags avslöjade ska gå in med miljonbelopp till LHC:s damer, har större planer. Förhoppningen är att vara med och driva damlaget till att på lång sikt bli självständiga från den övriga organisationen.

28 mars 2019 08:00

– Det kommer att bli en lång process, men det är målet med allt det här. Vi är inte färdiga än på något sätt utan får diskutera hur vi ska gå framåt, säger Sören Eriksson.

Hur tänker du att det ska gå till väga?

– Jag vill att damverksamheten ska drivas som en egen enhet, inom LHC till att börja med i alla fall. Mitt bud på 200 000 per år under en femårsperiod ligger kvar, men jag vill samtidigt hjälpa dem till att bli självstyrande. När man sedan känner att det är dags, att det är rätt folk på rätt platser, då får man genomföra ett köp. Men det är en jättelång process. Mitt mål är ändå att LHC:s damhockey ska stå på egna ben, säger Eriksson och fortsätter:

– Vi måste börja någonstans och ta det här på allvar. Det gäller hela näringslivet och kommunen. Vi måste hjälpa till.

Sören Eriksson har fått cancerdiagnosen myelom, det vill säga cancer i benmärgen som sprider cancerceller i blodet. Det finns inget botemedel mot sjukdomen, men med cellgiftsbehandlingen kan man få ned halten cancerceller i blodet. Efter cellgiftsbehandlingar efterföljt av ett sämre mående har han avslutat behandlingen och valt att använda sin förmögenhet för att ge andra lycka, därav hans sponsring till LHC:s damer. Frågan är dock hur processen ska fortgå när han inte längre är vid liv.

– I grunden har jag ju mitt företag Björkö assistans och då får man delegera det genom det. Det kanske blir mitt företag som går in i ett dotterbolag som heter LHC dam. Det finns lösningar på allting. Men det här är en process som tar lång tid och det kommer krävas att näringslivet hoppar på det här och förstår att vi gör det för damhockeyns skull.

Det här har blivit en riktig hjärtefråga för dig alltså?

– Ja, när jag upptäckte hur illa ställt det var är det klart att det blev en hjärtefråga. Det är också en fråga som ligger i tiden med kvinnorörelsen och det som händer. Hur fasen ser vi på våra elitidrottare inom damhockeyn? Det är bedrövligt. Det är därför jag vill vara med och starta en process för att förändra det.

Under torsdagen ska Sören ha ett möte med LHC:s ordförande Roger Ekström där de ska diskutera detta ytterligare. Där hoppas han att de tillsammans ska hitta en lösning som gynnar damerna.

– Det går inte i praktiken att köpa loss damerna från LHC, samtidigt tror jag inte att tjejerna vill det. Vi är inte beredda att släppa damerna utan vill ha en väl fungerande damverksamhet. Däremot att ha det som en egen enhet inom LHC, vilket vi redan har, skulle man kunna göra ännu tydligare. Speciellt om det är någon som vill vara med och finansiera det. Däremot i takt med att de blir allt mer självfinansierande kan man ha det som en enskild enhet inom organisationen, säger Roger Ekström och fortsätter:

– Det går att lägga det här i ett separat bolag som ägs av LHC. Men i ett idrotts-AB måste idrottsföreningen äga minst 51 procent av rösterna, annars är det inget idrotts-AB längre och då får man inte spela i riksidrottsförbundets serier. Därför går det inte att köpa damverksamheten rakt av. Men jag vet att Sören vill väl och han kommer inte vilja göra något som försämrar läget för tjejerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi