"Det kan bli ett stort år för oss"

Det var en Joe Whitney som lämnade Linköping i våras. Det är en annan som kommit tillbaka. "Nu vet jag vad som väntar", säger LHC-forwarden.

13 augusti 2019 07:00

LÄS MER: Backstjärnan är tillbaka i LHC

LÄS MER: LHC-tränaren om heta frågan

Tittar du på statistiken ser du att Joe Whitney svarade för 29 poäng under sin debutsäsong i SHL-hockeyn i fjol.

Inte så illa. Trots allt.

Tittar du på hur det såg ut på isen var det tydligt att 31-åringen efter en hel karriär i Nordamerika hade svårt att anpassa sig till spelet på stora, svenska rinkar. Upp och ned precis som laget och mest ned om man ska vara ärlig.

Med ny ledning och ny tränare var det en och annan som trodde att han inte ens skulle komma tillbaka, men nu skriver vi augusti och Joe Whitney tränade på måndagen i en tänkt förstakedja med Broc Little och Jaakko Rissanen.

– Det känns bra. Jag är bättre förberedd än förra året och vet framförallt vad som väntar. Jag skulle inte säga att jag tränat hårdare, men annorlunda, säger han och pustar ut efter måndagens första pass i Saab arena.

– Alla jobbar verkligen hårt. Det är en skön känsla när du är klar och känner dig nöjd.

Joe Whitney har tillbringat hela sin karriär i Nordamerika, med fem NHL-matcher och 450 AHL-matcher på sitt cv. Värvad till Linköping för att vara målskytt och en producerande spelare, men utan riktigt tempo och intensitet såg det oftast sådär ut förra vintern. Och han erkänner att det var en omställning som tog tid.

– Jag var inte van att spela på det här sättet med så mycket skridskoåkning och full fart hela tiden. Men nu vet jag hur det kommer att bli, har tränat för att klara av det och mentalt ställt in mig på vad som väntar.

– Jag lärde mig något nytt varje vecka i fjol och ser verkligen fram emot att komma igång på allvar. Det kan bli ett stort år för oss. Vi kan göra något riktigt bra, säger Joe Whitney.

Det är många som tror tvärtom.

– Jag känner att vi jobbar ännu hårdare på träningarna och att kraven är högre. Jag hoppas och tror att vi kommer att få betalt för det också. Inställningen är att vi ska ge allt i allt vi gör. Det ska bli spännande att se hur långt det kan gå.

Efter några intensiva träningsveckor väntar dubbla matcher som avslutning på den här veckan: mot Djurgården i Mjölby på torsdag och mot Örebro i Lindesberg på fredag.

– Kul att spela match igen. Det var ett tag sen sist, säger Joe Whitney.

Större delen av våren och sommaren har tillbringats i Boston. Men efter ett knappt år Linköping blev det för några veckor sedan en kär återkomst för familjen.

– Det börjar nästan kännas som hemma. Familjen älskar det här och jag också, säger LHC-forwarden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten