"De ser mig som topp sex-spelare"

Det var en spelare som lämnade Linköpings HC. Det är en annan som har kommit tillbaka. "Nu är det upp till mig att ta chansen", sa Henrik Törnqvist.

1 maj 2019 13:07

22-åringen log och torkade svetten ur pannan efter ett intensivt träningspass i Stångebrohallen. Första maj må vara en helgdag, men inte för alla och LHC-truppen drillades hårt under en timme av brottningstränaren Anders Olsson.

– Det känns som om man har använt en del muskler som man inte riktigt visste att man hade. Så det blir nog lite träningsvärk i morgon. Men det är så det ska vara så här års. Du somnar gott på kvällen och har lite ont här och där när du vaknar, sa Henrik Törnqvist.

Han tröttnade på en roll i skymundan i Linköping och flyttade till Karlskrona, men kom tillbaka våren 2018 – för att sedan flytta vidare till Timrå. Där svarade Motalakillen för en mycket stark vinter och vår och noterades för 40 poäng på 58 matcher. Men för laget slutade det med smärtsam degradering till allsvenskan och Törnqvist hamnade i LHC.

Igen.

– Klart att man vet om sin historia, men jag har tagit stora kliv och är en helt annan spelare nu än när jag var här senast. Det känns jättebra att vara tillbaka. Kul och spännande, säger han.

Inga tveksamheter att komma tillbaka?

– Jag hade ett snack med agenten som berättade vad som fanns på bordet. Sedan pratade jag med både Niklas (Persson, general managern) och Bert (Robertsson, nye tränaren) och efter det var inte valet så svårt. Jag tror att jag kan utvecklas mest här.

– Tanken är att jag ska få fortsätta med min offensiva roll och de har sagt att de ser mig som en topp sex-spelare. Så chansen kommer jag att få. Nu är det upp till mig att ta den och visa att jag förtjänar mer speltid, säger Henrik Törnqvist.

För Sporten berättar han om förändringen som starkt bidragit till det individuella lyftet.

– Förra sommaren tog jag kontakt med en mental tränare och det har hjälpt mig jättemycket. Några procent här och där kan göra mycket på den här nivån. Jag vill vara en offensiv spelare som jobbar hårt och då måste du tro på dig själv, ta plats och inte bara åka med som passagerare. Jag behöver göra det som jag var bra på när jag var yngre.

Har du tappat det längs vägen?

– Jag tror att det är så. Det är klart att det har funnits stunder då även jag har tvivlat, men nu har jag fått ett kvitto och har bevisat för mig själv och andra att jag kan.

Säsongen i Timrå avslutades dock i bittraste moll med förlusten mot skrällaget Oskarshamn i SHL-kvalet.

– Jag ska inte säga att det var ångest, men alla visste hur mycket som stod på spel. Efter sista matchen...jag satt två–tre timmar i omklädningsrummet och funderade på vad som just hade hänt. Ingen sa ett ord. En och annan grät. På något sätt kommer det nog alltid att finnas med mig, säger Henrik Törnqvist.

Fakta

Henrik Törnqvist

Född: 25/8 1996 i Motala.

Längd: 188 cm.

Vikt: 85 kg.

Skjuter: Högerskytt.

Karriär: Flyttade som 16-åring från Motala AIF till Linköping HC för spel i juniorlaget och för att gå på hockeygymnasiet. A-lagsdebut i LHC 2014. Till Karlskrona 2017, tillbaka till LHC våren 2018 och så den gångna säsongen i Timrå.

SHL-facit (inklusive slutspel/kvalspel), 14/15: 4 poäng på 59 matcher, 15/16: 14 poäng på 58 matcher, 16/17: 14 poäng på 56 matcher, 17/18: 10 poäng på 58 matcher, 18/19: 40 poäng på 58 matcher.

Aktuell: Skrivit treårskontrakt med LHC.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten

Ämnen du kan följa