"De har skadat LHC:s varumärke"

Straffet för de två LHC-supportrar som i höstas hånade en omkommen HV71-supporter är nu klart. De är välkomna tillbaka nästa seriepremiär, hösten 2019.

5 november 2018 22:00

LÄS MER:LHC stänger av supportrar

– Vi ser strikt på det här, men vi vill inte ha några livstidsdomar. Vi vill ha folk på våra läktare och hoppas på en större förståelse i framtiden, säger Pierre Petersson, säkerhetschef i LHC.

De två supportrarna är båda i 20-årsåldern och båda är medlemmar i LHC:s supporterklubb White Lions. Medlemsskap som är vilande hela den här säsongen då White lions själva tidigare stängt av de båda resten av säsongen.

– Straffet från LHC är rimligt. Först diskuterades en avstängning på två år, men vi uppskattar att LHC nu lyssnat på oss. Man ska markera, men sedan ska man ta hand om folk så att de vill gå på ishockey även i framtiden, säger White Lions ordförande Niclas Wilhelmson.

Wilhelmson menar att de två supportrarna inte tidigare haft några säkerhetsproblem och att de är två unga killar som varit väldigt engagerade med tifo och liknande.

– De har gjort mycket bra tidigare, säger WL-ordföranden.

LÄS MER:"Det är en smärre katastrof"

Påföljden, som båda supportrarna accepterat, blir nu att avstängningen från LHC:s SHL:s och Svenska ishockeyförbundets sida gäller alla matcher i SHL, SDHL, allsvenskan, ettan och landskamper fram till seriepremiären nästa höst.

Duon är också avstängd från alla försäsongsmatcher och CHL-matcher med LHC nästa år. I överenskommelsen ingår att duon också ska hjälpa LHC ideellt med olika saker när de kommer tillbaka i gemenskapen nästa år.

Formellt är avstängningen på 24 månader, men villkorligt får de alltså komma tillbaka tidigare om de följer överenskommelsen.

– De har skadat LHC:s varumärke, men de har visat att de har förstått att de gjort fel. Om de inte bryter mot vår överenskommelse vill vi att de kommer tillbaka på våra matcher igen i framtiden. Vi hoppas att det här också ska betyda att vi får en tätare kontakt med White lions. Det är viktigt att vi har samma syn, säger Pierre Petersson, LHC:s säkerhetschef.

LHC:s egna ord om domen

LHC:s säkerhetschef Pierre Petersson skriver själv om beslutet kring de två supportrarna:

"De två supportrar i 20-årsåldern som stängdes av under utredningen efter Hv71-matchen har nu fått sina beslut. Vi har haft ett slutligt möte där vi gått igenom avstängningarna tillsammans och de har accepterat dessa.

Besluten är tagna med stöd av Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser och gäller i tjugofyra (24) månader från samtliga idrottsanläggningar i Sverige där det inom ramen för Svenska Ishockeyförbundet och Internationella Ishockeyförbundet arrangeras tävlingsmatcher. Vidare gäller arrangörsavstängningen i samband med samtliga av Linköping Hockey Clubs anordnande träningsmatcher samt Champions Hockey League (CHL). Enligt en överenskommelse mellan supportrarna och Linköping Hockey Club finns under vissa förutsättningar möjlighet att omvandla en del av avstängningen till villkorlig avstängning.

Beslutet landar alltså i två lika långa avstängningar som sträcker sig över som minst hela denna säsong och nästa försäsong och som mest i 24 månader. Det som påverkar längden är för det första om de under första året respekterat villkoren i avstängningen och för det andra att de fortsätter vara skötsamma under det villkorliga andra året. Ytterligare en del i överenskommelsen är att de tillsammans med oss ska arbeta i föreningen på olika sätt. Meningen med detta är att vi ska förbättra vår relation och öka förståelsen för klubbens arbete.

Jag tycker att detta är en överenskommelse som i förlängningen kan leda till något bra. Vi vill ha så många som möjligt av våra supportrar på läktaren men jag vill samtidigt vara mycket tydlig med att vi inte accepterar beteenden som i detta fall. Vi vill ha maximalt stöd där rivaliteten finns men på ett sportsligt sätt.".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius