"Beredd att jobba ihjäl sig för det här"

Adam Savonen är sportjournalist på Norran och har jobbat i och omkring nye LHC-tränaren Bert Robertsson under hans tid i Skellefteå. I en intervju med Sporten ger han sin bild av tränaren. "Hockey finns i hans DNA. Det känns som att han är beredd att dö för sitt lag", säger han.

11 april 2019 11:30

LÄS MER: "Behöver någon stå i skottgluggen gör jag det"

LÄS MER: Bekräftat: "Han tar över"

I åtta år har Bert Robertsson varit assisterande tränare i Skellefteå och lika länge har Norrans Adam Savonen bevakat Saik. Därmed har han varit nära både Robertsson och Skellefteå under resan den nye LHC-tränaren tidigare har gjort.

– Han kommer in med en passion som gör att du inte kan bli annat än fascinerad. Den är osvensk och patriotisk. Det är nästan som att han skulle kunna kliva ut på isen själv och täcka skott, säger Adam Savonen.

Efter sex finaler med Skellefteå – som slutat med två guld – är det onekligen en tränare som varit med och pådrivit ett lag till final.

– Han har betytt enormt mycket för Skellefteå och har också varit här väldigt länge. Han har gjort ett enormt avtryck både på och utanför isen. Det som är Berts största grej är att han berör. Sedan gillar inte alla honom, men han förmedlar någonting. Alla har en åsikt när de har sett honom. Så fort han rör sig är det som att allting står stilla. Det är någonting som också alla tidningar har upptäckt. Skriver vi om Bert Robertsson blir det galet med klickat. Folk vill veta vad han säger och vad han gör. Vissa är duktiga på att lägga på olika personligeter vid olika tillfällen, men Bert Robertsson är Bert Robertsson jämt. Han är otroligt genuin och passionerad. Det är de två orden som beskriver honom bäst, säger Savonen.

LÄS MER: Krönika: "Blir hans viktigaste uppgift"

LÄS MER: Snart tillbaka – med bekant coach

I Skellefteå har Robertsson huserat som assisterande tränare under alla år och aldrig tagit klivet till upp till att bli huvudtränare. LHC blir också hans första uppdrag som huvudansvarig.

– Det blir oerhört spännande att se honom som huvudtränare. Han har en gedigen erfarenhet så det här är nästa steg för honom i karriären. Jag tror det kan bli riktigt bra. Det kan vara den pusselbiten som Linköping söker. Det kommer alltså in en kille som är beredd att jobba ihjäl sig för det här. Han kommer att vara beredd att nästan dö för uppgiften. Om man tittar på hur det sett ut för Linköping i övrigt är det den bästa föreningen i Sverige som aldrig har vunnit någonting. Den har allting och är bra på allting förutom att spela hockey, så har det känts. Klubben har gjort väldigt mycket bra saker men aldrig fått ihop det. Nu kommer det in någon som definitivt kommer att föra in en ny dimension, menar Savonen.

Du som har jobbat kring honom. Hur har det varit?

– Det är aldrig något hyckleri med Bert. Ställer du en fråga så får du ett svar. Det som kan var det negativa med att han är passionerad är att om han tycker att du har fel så kommer han säga det, och då säger han det väldigt tydligt. För det är så han är som person. Jag tycker att han har varit fantastisk att jobba med. Sedan vet jag inte hur många träningar jag har sett under de här åtta åren, men det är sjukt många... och jag har aldrig sett honom göra en dålig träning. Hur många dåliga dagar har man inte på jobbet? Han har aldrig haft en dålig dag på jobbet. Det är det sjuka.

Hur är han på träningarna?

– Driver du inte på under träningen kommer du att få veta om det. Kravbilden är stenhård. Det kan vara hans svaghet med den formen av driv. Om du är en motsatt personlighet och har svårt att upprätthålla en hög och jämn nivå, då kommer han förmodligen jaga dig. Det finns en risk att folk kan bli less. Men han ställer extremt höga krav och gör det på ett befogat sätt. Om spelarna är där två timmar per dag för att träna, då ska det också vara en hög nivå. Han ser till att det följs, säger Savonen och fortsätter:

–  Han är också väldigt duktig med juniorer och är mån om att det ska bli bra. Den sidan kanske inte kommer fram lika mycket, att han är mån om laget och spelarna. Många ser bara det arga och det pådrivande.

Du låter väldigt positiv. Men är det något som varit negativt med honom?

– Det är klart att det här kommer att bli en utmaning för honom. Han är duktig på försvarsspel, men har han helheten och hockeyögat? Det är en ny roll så det är klart att det finns frågor. Han kan också dra till sig väldigt mycket uppmärksamhet. Det kan bli väldigt mycket fokus runt honom eftersom han är totalt orädd för att ta strider. Han är inte konflikträdd någonstans, vilket kan vara negativt ibland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi