Avslöjar: Så blev LHC:s resultat

LHC går in i nästa säsong med ett eget kapital på 11,2 miljoner kronor – men elitverksamheten gör ett underskott på uppemot fem miljoner för senaste verksamhetsåret.

11 juni 2019 16:00

Om en vecka är det årsmöte i Linköping HC och Sporten kan nu avslöja siffrorna för den gångna säsongen. Resultatmässigt gick det betydligt sämre än väntat för herrlaget i SHL och det märks också som väntat på det ekonomiska utfallet. Eller om ni så vill: utan vårens omfattande nyemission hade inte klubben klarat licenskraven.

LHC gick in i säsongen med ett eget kapital på drygt fyra miljoner kronor och det ökar nu till 11,2. Med tanke på att nyemissionen gav nio miljoner innebär det i praktiken ett minusresultat för koncernen på cirka två miljoner.

Men emissionen innebär att det trots allt blåser positiva vindar.

– Vi går in i nästa år med stärkt kapital och självförtroende, säger Roger Ekström, ordföranden.

Fast han hymlar inte om att den ekonomiska verkligheten på sitt sätt är kärvare än vad koncernens siffror visar. På grund av skrala resultat på herrsidan med missat slutspel för första gången, men även en del extrakostnader efter organisatoriska förändringar med främst uppsägningen av tränaren Tommy Jonsson backar ishockeybolaget mellan fyra och fem miljoner.

– Det har vi fått parera med diverse åtgärder. Vi visste det i och för sig redan innan, men med facit i hand är det lätt att konstatera att vi utan nyemissionen inte hade klarat femmiljonersgränsen inför hösten, säger Roger Ekström.

Licenskraven för att få spela i SHL ökar kontinuerligt under de närmaste åren för att till slut landa på tio miljoner i eget kapital för koncernen.

– Där är vi redan nu och det känns som en trygghet. Sedan är det klart att vi inte kan fortsätta att gå två miljoner back. För framtiden behöver vi också skaffa oss en bättre struktur för den ekonomiska uppföljningen, säger Ekström.

Till nästa säsong är uppskattningsvis 3,5 miljoner kronor redan säkrade i form av NHL-ersättning för Johan Södergran och Erik Källgren. Som vi berättat tidigare kan den summan ökas ytterligare om även Jakob Lilja (nu i Djurgården) skriver NHL-kontrakt.

Budgeten för 2019/20 visar ett plus på mellan en och tre miljoner kronor – på bara grundserien.

– Det känns realistiskt att klara det. NHL-pengarna tillkommer och är en stor skillnad jämfört med i fjol, säger LHC-basen.

Lagbygget inför kommande säsong pågår och fortfarande återstår för general managern Niklas Persson att hitta en back och en center av hög klass. Spelarbudgeten ligger kvar på samma nivå som i fjol, men utöver den summan finns även utrymme för att vid behov värva under säsongen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten