Är det en Bert-effekt som vi ser?

Intresset ökar för LHC – trots den svaga vintern. Viktigaste förklaringen: Bert Robertsson. Det sista som kommer in i truppen kan avgöra hela säsongen.

18 maj 2019 16:30

LÄS MER: Bekräftat: "Han tar över LHC

LÄS MER: "Behöver någon stå i skottgluggen då gör jag det"

Efter vinterns misslyckande har det varit en ovanligt lång vår utan ishockey i Linköping. Samtidigt ser jag på LHC:s hemsida att intresset är större än på länge och att säsongsbiljetterna går åt i samma takt som när Sverige gör mål på blåbärsnationerna i VM.

På ett sätt är det ologiskt, men det visar samtidigt att klubben just nu gör mycket rätt.

Utanför isen.

Från och med i höst är det dags att visa på det på isen också.

Där finns en nyfikenhet som jag inte upplevt på några år. Nästa säsong…då jäklar. Vad vore livet utan drömmar? Nu ska spelas en annan typ av hockey, nu ska jobbas hårdare och jag skulle säga att det vi nu upplever är någon slags Bert Robertsson-effekt.

När senast var intresset så stort för en tränare i LHC?

Jag tror banne mig att den aldrig har varit det.

LÄS MER: Krönika: "Det blir hans viktigaste uppgift"

LÄS MER: "Ibland får du ta att någon tycker att du är en skitstövel"

Så Robertsson har onekligen en hel del att leva upp till, men först måste Niklas Persson se till att han får möjlighet att göra det. Tittar du på SHL är det som vanligt många klubbar som ligger på minus så här års och LHC gör det definitivt.

Stommen är klar, men spetsen saknas och sportchefen måste hitta rätt för de sista pusselbitarna kan bli dem som avgör hela säsongen. Allra helst skulle allt ha varit klart i går, men när nu läget är som det är undrar om jag inte det bästa är att ha is magen och vänta. Det kan också vara en chansning, men hellre det än något som inte känns klockrent.

Möjligheter kommer att öppnas när 1) spelare som vill till Ryssland (och Schweiz) inte får som de vill och när 2) spelare som vill till NHL inser att drömmen inte förverkligas den här gången heller. Problemet är ofta att ju längre du väntar, desto dyrare blir det, men samtidigt är det så viktiga platser som ska besättas att det helt enkelt inte får bli fel. Fler klubbar, i Sverige och utomlands, är på jakt och är det något som saknas på många ställen så är det centrar av toppklass.

LHC behöver inte en utan två.

LÄS MER: "Beredd på att jobba ihjäl sig för det här"

Med tanke på att den ekonomiska satsningen inte ska minskas borde Niklas Persson ha en del pengar kvar i plånboken. Spelare som Lukas Bengtsson, Chad Billins och Derek Roy har lämnat och det ska kunna satsas rätt rejält på de sista nytillskotten.

Det kommer att kosta, men det måste få kosta, för är det någonstans som pengarna ska läggas så är det där.

Ingen behöver fundera på om det finns tillräckliga många spelare med förmåga att jobba hårt och vara jobbiga att möta. Men mål och offensiv skicklighet kräver andra kvaliteter och Broc Little kan göra mycket, men inte allt.

Lukas Bengtsson hade en klausul som gav honom rätt att lämna så sent som i mitten av maj och under senaste veckan har också exempelvis HV drabbat av några tunga avbräck när Markus Ljungh och Mattias Tedenby.

Nog för att det i mångt och mycket är spelarnas marknad, men där behöver LHC och övriga SHL-klubbar tänka till och se till att inte tillåta så sena möjligheter att lämna. För sitt eget bästa, om inte annat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten